Sastali se zbog deficitarnih zanimanja, žele pojačati promociju među školarcima

Iz grada Križevaca inicirali su radni sastanak na temu upisa učenika osmih razreda u srednje škole. Glavna problematika o kojoj se diskutiralo vezana je uz deficitarna zanimanja. Zaključili su kako je potrebno da se profesionalna orijentacija i rad sa stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama dodatno potakne i intenzivira što ranije u školskoj godini. Cilj je da učenici i njihovi roditelji imaju pravovremeno sve važne informacije oko upisa u srednje škole i mogućnostima koje ih čekaju po završetku određenog zanimanja.

– To je i vrlo jasna demografska mjera jer ako se naši učenici usmjere na smjer u kojem ih posao čeka u lokalnoj ili regionalnoj sredini, tada je vjerojatno da će ostati raditi u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Rajn.

Na sastanku su bili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije, ravnatelji osnovnih i srednjih škola na području Križevaca, te iz Hrvatske gospodarske te županijske Obrtničke komore, ali i iz tvrtke Radnik. Jedan od prijedloga je i održavanja Dana otvorenih vrata u srednjim školama, kako bi svi zainteresirani mogli čuti informacije o pojedinim zanimanjima iz prve ruke. Iz tvrtke Radnik poručili su kako gospodarstvenici nisu zadovoljni s trenutnim školskim sustavom, ponajviše zbog nedostatka radne snage u pojedinim zanimanjima.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI