Sastali se zbog deficitarnih zanimanja, žele pojačati promociju među školarcima

Iz grada Križevaca inicirali su radni sastanak na temu upisa učenika osmih razreda u srednje škole. Glavna problematika o kojoj se diskutiralo vezana je uz deficitarna zanimanja. Zaključili su kako je potrebno da se profesionalna orijentacija i rad sa stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama dodatno potakne i intenzivira što ranije u školskoj godini. Cilj je da učenici i njihovi roditelji imaju pravovremeno sve važne informacije oko upisa u srednje škole i mogućnostima koje ih čekaju po završetku određenog zanimanja.

– To je i vrlo jasna demografska mjera jer ako se naši učenici usmjere na smjer u kojem ih posao čeka u lokalnoj ili regionalnoj sredini, tada je vjerojatno da će ostati raditi u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Rajn.

Na sastanku su bili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije, ravnatelji osnovnih i srednjih škola na području Križevaca, te iz Hrvatske gospodarske te županijske Obrtničke komore, ali i iz tvrtke Radnik. Jedan od prijedloga je i održavanja Dana otvorenih vrata u srednjim školama, kako bi svi zainteresirani mogli čuti informacije o pojedinim zanimanjima iz prve ruke. Iz tvrtke Radnik poručili su kako gospodarstvenici nisu zadovoljni s trenutnim školskim sustavom, ponajviše zbog nedostatka radne snage u pojedinim zanimanjima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI