Sastali se župani sjeverne Hrvatske: Podravini i Prigorju najviše novca iz EU

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Proteklih dana u Čakovcu održan je sastanak župana sjeverne Hrvatske na kojem je bio i župan koprivničko-križevački Darko Koren te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Glavna tema bio je sporazum o svojevrsnoj zajedničkoj suradnji sjevernih županija u provođenju EU projekata.

-Tema sastanka bio je dogovor oko potpisivanja Razvojnog sporazuma čija inicijativa traje već dvije godine, a došli smo do zaključka kako je to potrebno za ovaj prostor Hrvatske. Razvojni sporazum potpisuje se po uzoru na pet slavonskih županija i on bi trebao obuhvatiti sve one važne projekte ovog prostora sjevera Hrvatske – pojasnio je župan Koren.

-Razvojni sporazum je jedan od temelja usuglašavanja svih projekata ovog prostora. Svi smo zajedno prijavili 8 i pol milijardi kuna raznih projekata i mislim da se iz toga može izvući zaključak kako je ovakav Sporazum alat kojim ćemo te projekte lakše realizirati – napomenuo je Koren.

Župani su ministricu upozorili na probleme s kojima se suočavaju, kao i na potrebu definiranja okvira njihovog budućeg djelovanja budući da su pred novim sedmogodišnjim proračunom Europske unije, kao i EU programom za oporavak od koronakrize. Konkretne projekte već su predali Vladi RH.

Ministrica Tramišak zaključno je kazala kako je dogovorena priprema Razvojnog sporazuma za potpis početkom 2021. godine, a uskladit će se strateški projekti sjevernih županija s tematskim odrednicama novog Višegodišnjeg financijskog okvira  2021.-2027. i ostalim mogućim izvorima financiranja. Sredstva će se planirati i u okviru Integriranog teritorijalnog operativnog programa, Višegodišnjeg financijskog okvira i drugih izvora financiranja.

Vrijedi napomenuti kako je Koprivničko-križevačka županija u odnosu na Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova postigla najveću ugovorenost sredstava u iznosu od 2,85 milijardi kuna.

FOTO KcKž

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI