Savićeve kravice slobodno šeću: Vrhnje od krava na paši mnogo je bolje od onih zatvorenih

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Savić iz mjesta Prkos u općini Rasinja nedaleko od Koprivnice oslanja se na prirodnu ishranu svojih mliječnih krava, no posebnu pažnju posvećuje i dobrobiti stoke.

Upravo zbog toga kod Savićevih se mogu vidjeti nesvakidašnji prizori muznih krava koje slobodno šeću livadom.

– Osim zimi, mi svaki dan svoje kravice prevedemo preko ceste i pustimo na livadu da slobodno pasu. Dobrobiti ovakvog načina ishrane najviše se vide u kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda. Posebno smo ponosni na naše vrhnje, koje je masnije i mnogo ukusnije od onog koje se radi od mlijeka krava koje se ne kreću – rekao je Milan Savić, nositelj OPG-a.

Savići imaju osam muznih krava koje većinom hrane prirodnom ishranom. Takav način ishrane utječe na količinu dobivenog mlijeka, kojeg je nešto manje, ali su također manji troškovi, a kvaliteta mnogo bolja.

– Za prvu klasu mlijeka danas se dobije 2,3 kuna. Mi smo mali proizvođači i vjerujem da oni veći dobiju i bolju cijenu. Sjećam se kad je litra mlijeka bila 3,5 kuna. To su bila mnogo bolja vremena. Sada se samo može reći da od svog rada možemo živjeti, doduše skromno – rekao je Milan Savić i dodao da ga najviše žalosti što je na selu sve manje krava.

– Sada, da mi date 100 krava, samo u mojoj okolici ima dovoljno mjesta u praznim štalama da ih mogu smjestiti. Nekad to nije bilo tako – zaključio je Milan Savić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI