Savićeve kravice slobodno šeću: Vrhnje od krava na paši mnogo je bolje od onih zatvorenih

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Savić iz mjesta Prkos u općini Rasinja nedaleko od Koprivnice oslanja se na prirodnu ishranu svojih mliječnih krava, no posebnu pažnju posvećuje i dobrobiti stoke.

Upravo zbog toga kod Savićevih se mogu vidjeti nesvakidašnji prizori muznih krava koje slobodno šeću livadom.

– Osim zimi, mi svaki dan svoje kravice prevedemo preko ceste i pustimo na livadu da slobodno pasu. Dobrobiti ovakvog načina ishrane najviše se vide u kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda. Posebno smo ponosni na naše vrhnje, koje je masnije i mnogo ukusnije od onog koje se radi od mlijeka krava koje se ne kreću – rekao je Milan Savić, nositelj OPG-a.

Savići imaju osam muznih krava koje većinom hrane prirodnom ishranom. Takav način ishrane utječe na količinu dobivenog mlijeka, kojeg je nešto manje, ali su također manji troškovi, a kvaliteta mnogo bolja.

– Za prvu klasu mlijeka danas se dobije 2,3 kuna. Mi smo mali proizvođači i vjerujem da oni veći dobiju i bolju cijenu. Sjećam se kad je litra mlijeka bila 3,5 kuna. To su bila mnogo bolja vremena. Sada se samo može reći da od svog rada možemo živjeti, doduše skromno – rekao je Milan Savić i dodao da ga najviše žalosti što je na selu sve manje krava.

– Sada, da mi date 100 krava, samo u mojoj okolici ima dovoljno mjesta u praznim štalama da ih mogu smjestiti. Nekad to nije bilo tako – zaključio je Milan Savić.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI