Savjeti za muškarce: Ovaj test može vam spasiti život

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

PSA (Prostata Specifični Antigen) tumorski je marker za rak prostate. Taj marker ne postavlja dijagnozu niti je isključuje, nego definira rizik od raka prostate ili njegova nastanka u budućnosti.

Ujedno, ta je pretraga vjerojatno i jedna od najčešćih koja se radi periodički u muškaraca starijih od 50 godina. Iz sasvim komercijalnih razloga radi se u mladih muškaraca, obično tijekom sistematskih pregleda, bez ikakvog racionalnog razloga. Poznato je da taj tumorski marker nije idealan, kao i niti jedan drugi, ali unatoč tome spada u red najboljih tumorskih markera u medicinskoj praksi. Glavni nedostaci su mu što rak prostate može imati i osoba s „normalnim“ vrijednostima PSA kao i činjenica da dosta drugih okolnosti može dovesti do povišenja PSA vrijednosti iznad gornje granice „normale“ koja se najčešće označava kao 4 ng/mL.

U nekih muškaraca prostata se povećava s dobi. Obje činjenice, i rast prostate i samo starenje, povećavaju serumsku vrijednost PSA. Rast prostate (povećanje njezina volumena) individualna je karakteristika. Međutim, serumsku vrijednost PSA mogu povećati i neke medicinske manipulacije, ali i fiziološka zbivanja. Od medicinskih manipulacija treba spomenuti digitorektalni pregled, kateterizaciju i cistoskopiju koje će vjerojatno podići serumsku vrijednost PSA ako se učine neposredno ili dan-dva prije PSA. Jednako tako, u većine spolno aktivnih, ejakulacija unutar 48 sati prije vađenja krvi za PSA podići će njegovu serumsku vrijednost.

To je osobito važna činjenica u mlađih muškaraca i u onih u kojih je vrijednost PSA iz nejasnih razloga kontinuirano povišena pa se češće kontroliraju. Nedovoljno često muškarci budu upozoreni da na tu činjenicu treba obratiti pozornost pa nerijetko određuju PSA prebrzo nakon ejakulacije. Dakle, barem 48 sati nakon ejakulacije NE TREBA vaditi krv za PSA test jer će vjerojatno biti povišen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sportsko natjecanje za djecu i roditelje

U sklopu Dječjeg tjedna održano je sportsko natjecanje „Najbolji tim u gradu“ u organizaciji Grada Križevaca, Zajednice športskih udruga Križevci i Društva športske rekreacije Križevci.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI