Saznali smo detalje kompletne rekonstrukcije gradskog središta

Stara fontana na početku Zrinskog trga neće se dirati, no zato će u centru „niknuti“ nova horizontalna s podnim prskanjem. Građani će dobiti i novu podlogu preko cijelog središta, nove klupe, više zelenih otoka i drveća te dodatne urbane sadržaje raspoređene cijelim trgom. Terase ugostiteljskih objekata bit će identične i prilagođene novom vizualnom identitetu, a napravit će se i novi spomenik biciklu. Dodajmo i kako ove izmjene ne obuhvaćaju samo Zrinski trg, već i susjedni Trg bana Jelačića koji je također uključen u ovaj 12 milijuna kuna vrijedan projekt,a radi se o kompletnoj rekonstrukciji užeg središta grada.

Kako će to izgledati, vidi se iz priloženih slika projektantskog ureda NFO, a iz gradske su uprave najavili kako bi radovi trebali krenuti već u listopadu ove godine. Sredinom ovog mjeseca mogli bismo znati i tko će biti izvođač radova, a prođe li žalbeni rok bez „trzavica“, realno je očekivati skore radove.

Sve će, kako doznajemo, početi kopanjem u središtu grada kako bi se vidjelo stanje podzemne infrastrukture i sve pripremilo za prave nadzemne radove u proljeće iduće godine. U Gradu su optimistični i očekuju kako će novi trg dočekati Koprivničance i goste potkraj ljeta ili najesen 2022. godine.

Trg će biti uređen moderno, ali poštivajući i tradiciju

– Prvi u posao kreću djelatnici KC Voda, oni su već obavili svoju javnu nabavu vrijednu oko četiri milijuna kuna – otkrio je gradonačelnik Mišel Jakšić koji ističe kako vlasnici lokala u centru grada ne bi trebali strahovati za posao jer će se voditi briga o njima prilikom radova i neće biti potrebe za zatvaranjem.

– Neće se raskopati cijeli centar odjednom, radit ćemo u fazama, a pristup lokalima bit će u svakom trenutku moguć – pojašnjava gradonačelnik.

U raspisanom natječaju za javnu nabavu između ostalog stoji i kako će se za „fragmentiranje“ koristiti podravski kolorit, te kako postoji više budućih zona. To su zona terasa kafića na samom sjeveroistoku i sjeverozapadu obuhvata uz građevine, art zona ispred galerije, book zona ispred knjižnice, ispod drvoreda chill i pop-up zona te zone s klupama i parkinzima za bicikle na jugoistočnim i jugozapadnim rubovima obuhvata.

Podsjetimo, projektanti iz NFO-a pobijedili su na natječaju za idejni projekt obnove središta još 2019. godine. Dva su glavna razloga zašto se otegnulo dvije godine, epidemija korone, ali i nekoliko izmjena nagrađenog rješenja nakon intervencije konzervatora te poznatih i manje poznatih građana. Jedna od većih zamjerki bio je amfiteatar na sjevernom dijelu trga koji je maknut iz projekta. Također, zamjeralo se i veliko šarenilo u predloženoj ideji. – Osnovali smo novo povjerenstvo, uključili smo i neke domaće snage, stručnjake i akademike koji su svi dali svoje mišljenje i sad imamo ovaj osvježen i realan projekt – napomenuo je Jakšić koji vjeruje da će svi Koprivničanci i Koprivničanke biti ponosni na novo središte koje i zaslužuju, a siguran je i da će ono biti pravi „mamac“ za brojne goste koji će dolaziti u podravsku metropolu.

FOTO: NFO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI