SDP optužio bioplinaru da “truje” narod, vlasnici poručili: Sve je po zakonu, tužit ćemo zbog klevete!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlasnici dva postrojenja Bioplinska elektrana Orehovec i Biplinara organica Kalnik u potpunosti osporavaju sve navode s konferencije i ističu kako se radi o lažima i klevetama.

– Sirovine koje koriste bioplinska postrojenja su u potpunosti transparentna, a to su: kukuruzna silaža, gnojovka, stajnjak i neopasni biorazgradivi otpad. Napominjemo, spomenuti otpad je isključivo neopasan biorazgradivi otpad za koji oba bioplinska postrojenja posjeduju dozvole za gospodarenje otpadom – odgovorili su vlasnici i potvrdili dokumentacijom.

Ističu kako dozvola za gospodarenje otpadom ne može biti izdana u tajnosti, kao što nameću SDP-ovci, i to zato što je, navode, cijeli proces ishođenja dozvole javan. Elaborat za navedenu dozvolu objavljen je, dodaju, na stranicama Koprivničko Križevačke županije i svima je vidljiv.

– Uvoz otpada podliježe strogo, zakonom propisanoj, proceduri – kazuju i citiraju zakonske odredbe: „U RH je zabranjeno uvoziti opasni otpad, miješani komunalni otpad i ostatke od spaljivanja miješanog komunalnog otpada. Neopasni otpad u smislu prekograničnog prometa znači da će sav  otpad koji se izvozi, uvozi ili je u tranzitu kroz RH podlijegati notifikacijskom postupku (dakle potrebno je odobrenje/dozvola svih zemalja – od pozališta do odredišta).

Također, napominju da digestat nije nikakav nusprodukt nego proizvod i to vrhunsko organsko gnojivo, a za to imaju, što su i pokazali, potvrdu od Ministarstva zaštite okoliša.

– Kvaliteta nije upitna, što se može vidjeti po analizama koje po zakonu moramo raditi na mjesečnoj bazi u ovlaštenom laboratoriju – navode te također prilažu dokumentaciju koja to potvrđuje.

Vlasnicima bioplinare nejasne su izjave prof. dr. Dražena Čuklića koji je na predmetnoj medijskoj konferenciji istaknuo da raspolaže diplomom upravo ove struke. Odgovorili su i na kritike mještanke Štefanije Ruchte da bioplinare ne generiraju nikakve neugodne mirise pošto je cijeli sustav hermetički zatvoren, a miris može biti jedino od silaže koji se može širiti svega par metara oko hrpe.

Mladen Kešer i Dražen Čuklić

Na kraju dodaju da Orehovec i Kalnik nisu ni prva niti zadnja bioplinska postrojenja koja oporabljuju biorazgradivi otpada. Ima ih niz po cijeloj državi:  Gradec, Sesvetski Kraljevac, Čazma, Virje, Varaždin, Slatina, Donji Miholjac, Mitrovac, Tordinci, Osijek, Bjelovar, Gudovac…

– Posebno napominjemo kako ćemo protiv svih odgovornih osoba pokrenuti odgovarajuće postupke radi naknade štete obzirom da nam je predmetnim izjavama pričinjena znatna šteta poslovnom ugledu i jer smatramo da su predmetnim navodima ostvarena bića kaznenog djela klevete – kazuju vlasnici bioelektrana na području Prigorja.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI