SEDAM GODINA OD UHIĆENJA Bivšem HSS-ovu načelniku i građevincima uskoro presuda u aferi teškoj milijune

Kolar je imao bogatu političku karijeru - bio je saborski zastupnik, općinski načelnik u više mandata, član najviših tijela HSS-a


Autor: podravski.hr — 06.12.2017. / 9:17 Aktualno

Uskok odvozi Ivana Kolara na ispitivanje sucu istrage u Zagreb

Uskoro će pasti nepravomoćna presuda bivšem HSS-ovu načelniku Molva Ivanu Kolaru te čelnicima bjelovarske građevinske tvrtke Jata Anđelku Tošu i Željku Radiću zbog afere teške 5,6 milijuna kuna. Iznošenjem obrana ovih je dana na Županijskom sudu u Zagrebu završen dokazni postupak u kojem ih je Uskok teretio da su nezakonitim postupanjem tu plinom prebogatu podravsku općinu oštetili za milijunski iznos.
USKOK optužene tereti da su tijekom izgradnje novog društvenog doma u Molvama dvostruko naplatili dio radova. Ivan Kolar se branio kako ugovori o cesiji između Općine i izvođača radova na izgradnji društvenog doma on nije potpisao i kako oznake na ugovorima između općine i Croatia banke nemaju vezu s Općinom. Dodao je kako općinski pečat nije imao on, već šef računovodstva, i objasnio kako je u to vrijeme bilo vrlo upitno hoće li se društveni dom uopće dovršiti.
– Na općinsko vijeće je bio velik pritisak zbog dovršenja radova na društvenom domu. Taj projekt je bio obustavljen, tvrtka Jata koja je to radila tražila je avans i kod mene su zbog toga bili Čeleš, Njegovac, Toš i Radić. Mjenice koje sam potpisao trebale su pokazati da je općina Molve ozbiljan investitor te da će uz te mjenice tvrtka Jata lakše dobiti kredit. Za mjenice je znalo općinsko poglavarstvo i vijeće. Konačno, oni su mi i rekli da poduzmem sve kako bi se taj društveni dom u općini i dovršio – kazao je u završnoj riječi Ivan Kolar.
Opisao je kako je otprilike godinu dana kasnije pozvan u Croatia banku zato što je obustavio naplatu dvije od tri općinske mjenice.

Ivan Kolar pokraj simbola Molva u vrijeme dok je bio općinski načelnik

– Rekao sam da mi nije to bila namjera kod potpisivanja mjenica, odnosno nisam bio svjestan da bi moglo doći do prisilne naplate. Sporne ugovore u općini nismo niti imali. Više ne mogu reći je li općina Molve sve platila Jati radi izgradnje društvenog doma, no načelno mi smo uredno plaćali sve – kazao je Kolar sucu Zdravku Majeroviću.
Drugookrivljeni Željko Radić rekao je kako nije sudjelovao u dogovorima, organizaciji niti uzimanju mjenica koje su predmet suđenja, a dodao je kako je kao direktor tvrtke potpisao stotinu, možda i tisuće financijskih dokumenata.
– Te je dokumente pripremao Vilim Čeleš u kojeg smo imali povjerenje Anđelko Toš i ja. Nisam sudjelovao, niti imao ovlasti za financijsko poslovanje tvrtke Jata, već sam samo potpisivao ono što su mi rekli da potpišem – rekao je Željko Radić. Vlasnik tvrtke Anđelko Toš rekao je kako ništa nije znao vezano uz mjenice te da je sve poslove obavljao Vilim Čeleš kojem je vjerovao.
– Kao vlasnik sam morao znati za nove kredite, ali nisam morao znati ništa o cesijama i drugim oblicima naplate obavljenih poslova. Naime, tvrtke su naplaćivale svaki mjesec oko 20 milijuna kuna – zaključio je pak vlasnik bjelovarske Jate Anđelko Toš.
Afera je izbila 2010. godine nakon što su u koordiniranoj akciji Uskoka i policije uhićeni molvarski načelnik Ivan Kolar i bjelovarski menadžeri Toš i Radić. Inače, Kolar je imao bogatu političku karijeru – bio je saborski zastupnik, općinski načelnik u više mandata, član najviših tijela HSS-a i vođa nekadašnjeg stranačkog pokreta seljaka – Hrvatskog seljačkog saveza – koji je organizirao mnoge prosvjede u državi. (ke)
FOTO: ARHIVA