Sedmak: Propadanje Zadruge i Nature dotuklo je našu poljoprivredu

U gradu Đurđevcu ostalo je raditi još samo jedno sabiralište mlijeka, i to u kvartu Novo selo. Upitno je koliko će dugo raditi i to jedino preostalo sabiralište jer mlijeko predaju samo četiri kućanstva. Gašenje sabirališta mlijeka najbolji je pokazatelj koliko je zapravo u Đurđevcu izumro uzgoj krava.

Sve do posrtanja nekadašnje perjanice đurđevačkog gospodarstva Nature Agro, u gradu su bila četiri sabirališta, u svakom kvartu po jedan. Sva ta sabirališta imala su najmanje po 90 kućanstava koja su predavala mlijeko i na svakom od njih dnevno se prikupljalo oko 1600 litara.

Na jedinom preostalom sabiralištu na Novom Selu trenutno se u dva dana predaje 160 litara, odnosno 80 litara po danu, što također najbolje pokazuje da samo rijetki još uvijek imaju krave.

– Od četiri domaćinstva koja još uvijek predaju mlijeko, tri su iz našeg kvarta Novo selo, a četvrto je iz Ledina. Prije 20 godina obitelj Mirović, koja slovi za “najveće” poljoprivredno gospodarstvo u našem kvartu, sama je predavala više od 160 litara koliko se danas skupi u dva dana, a oni su odustali od uzgoja i posvetili se isključivo ratarstvu – priča nam Ferdo Sedmak koji vodi brigu o jedinom preostalom sabiralištu mlijeka u gradu.

U kvartu Novo selo, dodaje on, gotovo da nekad nije bilo kuće koja nije imala barem jednu kravu. Zbog toga je današnja situacija, ističe on, itekako otužna.

– Nažalost, propadanje Nature Agro dotuklo je poljoprivredu u našem kvartu, ali i cijelom gradu i prigradskim naseljima. I pad otkupnih cijena mlijeka jedan je od uzroka što danas rijetka domaćinstva imaju krave, ali ne u tolikoj mjeri kao stečaj Zadruge i Nature – ističe Ferdo Sedmak.

Situacija, dodaje on, nije nimalo bolja ni u prigradskim naseljima i okolnim selima. Mladi se, smatra Ferdo, jednostavno više ne žele baviti poljoprivredom.

– Sa stokom uvijek ima posla pa mlađe generacije to ne privlači. Još malo pa će naša djeca morati ići na terensku nastavu da bi vidjela kako zapravo izgledaju krave i pajceki – zaključio je Ferdo Sedmak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI