Šef đurđevačke oporbe: Nije politički korektno ni ljudski “opelješiti” naše poduzetnike

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Cijena zemljišta u novoj poduzetničkoj zoni u Đurđevcu uzburkala je oporbu. Na prošlotjednoj elektronskoj sjednici Gradskog vijeća vladajuća većina nezavisne opcije Željka Lackovića podržala je odluku da se u novom dijelu poduzetničke zone na izlazu prema Pitomači četvorni metar zemljišta prodaje po cijeni od 67,09 kuna.

Vladajuća većina podržala je i prijedlog da se u poduzetničkoj zoni na obilaznici gdje je smješten pogon tvrtke Kotlar preostalo zemljište prodaje po cijeni od 12,86 kuna po četvornom metru.

Odmah je stigla i reakcija oporbenog SDP-a koji, kako kaže predsjednik Marko Fucak, težište svog programa temelji na stvaranju pozitivne poduzetničke klime i zdravog poslovnog okruženja za poduzetnike koji se odluče na investicije u Đurđevcu.

Marko Fucak

– Iz ove odluke o astronomskoj početnoj cijeni prodaje zemljišta možemo zaključiti da Grad Đurđevac nema viziju kako privući investitore već ih otjerati u obližnje općine i druge županije. Taj smo slučaj doživjeli i prije tri godine kada je Mehanizacija Miler izgradila pogon u susjednom Kalinovcu jer su tamo mogli otkupiti zemljište po simboličnoj cijeni iako su prvotno došli na razgovor u Grad Đurđevac – naglašava Marko Fucak.

Cijena zemljišta u poduzetničkoj zoni na obilaznici, dodaje Fucak, svakako je prihvatljivija od cijene kvadrata u novom dijelu zone, no i dalje je visoka jer u ostalim gradovima i općinama lokalne vlasti imaju razumijevanja za razvoj gospodarstva te će kvadrat zemljišta poduzetnicima dati po simboličnoj cijeni od jedne kune.  

– Đurđevac će ovim načinom stvoriti lošu sliku o sebi te će nas na karti sjeverozapadne Hrvatske svi budući investitori zaobilaziti u širokom luku. Grad ima program potpora za poduzetništvo kao što je obročno plaćanje otkupa zemljišta, oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade,  no to su sve neznatne potpore investitoru za početnu investiciju.

Najbolji početni impuls svakom poduzetniku je otkup zemljišta po simboličnoj cijeni. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Grad počeo radove na izgradnji infrastrukture u novoj poduzetničkoj zoni u vrijednosti od 11 milijuna kuna, od čega je udio od skoro devet milijuna kuna iz fondova Europske unije, ne bi bilo politički korektno niti ljudski poduzetnike „opelješiti“ cijenom od 67,09 kuna po metru četvornom. To je itekako znatno veća cijena i od kupovne koju je Grad platio kod otkupa kad je to zemljište bilo poljoprivredno – zaključio je Marko Fucak.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI