Šef Saveza Markulin: Županijske lige mogle bi se igrati tijekom lipnja i srpnja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

O aktualnom nogometnom trenutku razgovarali smo sa šefom koprivničko-križevačkog županijskog nogometa Robertom Markulinom, dugogodišnjim direktorom Slavena Belupa. U koprivničkom prvoligašu trenutačno je dopredsjednik, istu funkciju ima i u Hrvatskom nogometnom savezu, a uz to je i predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije.

PL: Pandemija koronavirusa donijela je velike promjene u naše živote. Sport je potpuno stao, a posljedice na ekonomiji tek će se osjetiti. Kako ste vi doživjeli ovu potpuno novu i neočekivanu situaciju?

Vjerojatno kao i velika većina nas, neočekivano i zabrinjavajuće. No, nakon prvotnog iznenađenja novonastalom situacijom, razumno je razmišljati na način da prvo treba sačuvati zdravlje svih, biti odgovoran i discipliniran, provoditi mjere stožera civilne zaštite, a kad pandemija počne jenjavati, treba se vratiti uobičajenom životu i poslu i vidjeti na koji ćemo način sanirati štete i posljedice pandemije. Isto vrijedi i za sport i nogomet.

Robert Markulin

PL: Kakve će biti posljedice koronavirusa na nogometni svijet? Očekujete li stvaranje nekog novog nogometnog poretka, svojevrsni ‘reset’ u odnosu na dosadašnje stanje?

Smatram da će financijska šteta za nogomet i sve klubove, a oni su nositelji nogometa, biti velikih razmjera. Za saniranje posljedica koronavirusa trebat će duže vremensko razdoblje. Neko vraćanje u normalu očekujem tek nakon Europskog prvenstva sljedeće godine.

PL: Kakve bi mogle biti posljedice na hrvatski sport?

Hrvatski sport ionako nije u baš dobroj financijskoj situaciji jer svih ovih godina nije na pravi način riješeno pitanje njegova financiranja na potrebnoj razini. Posljedice pandemije bit će izuzetno velike. Sve je stalo, prihoda nema i neće ih biti još neko vrijeme, a ugovori i obveze prema sportašima i zaposlenicima u sportu su na snazi te i dalje terete troškove. Koliko će tko moći to podnijeti i na koji rok, vidjet će se.

PL: Klubovi HNL-a u specifičnoj su situaciji u odnosu na one iz velikih europskih liga, te njihovi proračuni u velikoj mjeri ovise o izlaznim transferima. Mislite li da će se i dalje na taj način moći puniti proračuni, ili će biti potrebni određeni rebalansi?

– Sigurno je da će se HNL klubovi naći u dodatnim velikim financijskim problemima s obzirom na to da se proračuni naših klubova velikim dijelom pune iz prihoda od transfera, za razliku od većine europskih liga i klubova gdje su drugi prihodi dominantni, poput prihoda od TV-prava, ulaznica, marketinški proizvoda, dresova…

Smatram da će nadolazeći ljetni prijelazni rok 2020. i zimski 2021. godine biti izgubljeni ili jako smanjeni u smislu broja transfera, ali i iznosa koji će se plaćati za igrače, zbog ozbiljno smanjenih prihoda svih najboljih i financijski moćnih klubova koji su i dosad kupovali igrače. Za očekivati je da nogometno tržište ponovno zaživi nakon Eura 2021. Samim time je za očekivati i veliko smanjenje prihoda kod klubova u HNL-u, a to znači da će klubovi morati ići u rebalanse proračuna i smanjivanje troškova poslovanja.

PL: Može li možda ova situacija hrvatskim prvoligaškim klubovima otvoriti još više prilika za mlađe igrače iz vlastitih škola?

Posljedica manjka novca sigurno će rezultirati smanjenjem visine troškova svakog kluba, time i smanjivanjem ugovora igrača, razlazima s pojedinim igračima, a za predvidjeti je da će se raditi o najskupljim igračima. Time će doći i do pada kvalitete lige. S druge strane, naravno da će to otvoriti više prilika za mlađe igrače iz vlastitih škola nogometa koji će klubove koštati puno manje.

PL: Kao prvi čovjek županijskog nogometa, smatrate li da se prvenstva u Četvrtoj NL i županijskim ligama mogu nastaviti i dovršiti tijekom ljeta? Jeste li u Savezu već razmatrali tu temu i koje su mogućnosti ‘na stolu’? Koji su okvirni datumi za eventualni nastavak, odnosno kad bi u tom slučaju najkasnije trebalo završiti sezonu?

– Ako se pandemija smiri i ako se nastave nacionalna prvenstva u Europi i Hrvatskoj, smatram da nema prepreka da se nastave i utakmice Četvrte nogometne lige i županijskih liga. Dapače, mislim da su te lige u prednosti jer rok za završetak prvenstava tih liga nije toliko vremenski ograničen poput europskih natjecanja, tako da ne vidim neki razlog da se te utakmice ne bi odigrale tijekom lipnja ili srpnja. Kad ćemo imati jasniju zdravstvenu situaciju sjest ćemo, razgovarati s klubovima i poštovati volju većine uz poštovanje propisa.

Robert Markulin

PL: Hoće li HNS moći pomoći klubovima koje pogodi kriza i na koji način? Kakvi su stavovi Kuće nogometa po tom pitanju?

HNS je do sada već poduzeo neke korake koje je mogao. S jedne strane, upućeni su zahtjevi prema Državnom uredu za sport i Vladi RH da se sport uvrsti u mjere Vlade za pomoć identično kako je to i za gospodarstvo. S druge strane, u stalnom smo kontaktu s UEFA-om i FIFA-om oko mogućnosti participiranja u fondovima i programima za pomoć nacionalnim savezima vezano uz novonastalu situaciju pandemije. Isto tako tražimo i mogućnosti pronalaska novih izvora financiranja za pomoć klubovima. To je ono što HNS može.

PL: Na koji način Županijski nogometni savez može pomoći svojim članovima, ako se za to ukaže potreba s obzirom na posljedice korone?

Županijski nogometni savez ne raspolaže značajnijim financijskim sredstvima kojima bi direktno mogao pomoći klubovima. Međutim, bit će im i dalje na raspolaganju za svaku pomoć koju može pružiti te će koordinirati i rukovoditi organizacijom natjecanja koju će probati prilagoditi klubovima u ovakvoj izvanrednoj situaciji, kao i zastupati interese naših županijskih klubova prema HNS-u.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI