Šef udruge uzgajivača: Cijena svinjetine će dosta rasti, a moguća je i nestašica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvati od pojave afričke svinjske kuge jedu skuplju, ali domaću i  kvalitetniju svinjetinu, a kako izgleda, ona će za mjesec ili dva biti još skuplja.  Damir Jagić dugogodišnji je uzgajivač svinja iz Hrženice te predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije te je detaljno upućen u trenutno stanje hrvatskog svinjogojstva i trendova koji nas očekuju. 

Uzrok takvom trendu je poznat i radi se o  pojavi afričke svinjske kuge u Kini prošle godine, što je uzrokovalo poremećaje na tržištu i manjak svinjetine u svijetu.

Damir Jagić

– Kina ima ogroman udio u svjetskoj proizvodnji svinjetine, a bolest je uništila pola njihova stočnog fonda i zato su se okrenuli Europi. Nastala je pomama za svinjetinom u Europi i kupuje se sve živo, tako da sav onaj otpad koji smo mi dobivali više ne dolazi jer Kina sve uzima. Tako je došlo do toga da odojak u Europi košta od 110 do  115 eura, a za njega se treba zapisati na listu čekanja – istaknuo je Damir Jagić.

No, prava pomama, ali i moguća nestašica svinjetine dogodit će se, smatra naš sugovornik, tek kroz mjesec ili dva, a tržišna cijena žive vage, odojaka 23 kune, a velikih svinja 13-14 kuna, u proljeće će se još korigirati.

– Pravi bi kolaps po meni mogao doći u travnju i svibnju. Već sada vidim koliko me zove velikih tovljača, koji su prije bili okrenuti uvozu, jer nemaju gdje nabaviti svinjetinu. Potražnja se inače pojačava poslije Uskrsa tako da bi se onda mogla osjetiti nestašica. Što se tiče cijene, živa vaga porasla je od jedne do dvije kune po kili, a u mesnici osam ili devet kuna u neka dva mjeseca, a smatram da će se taj trend nastaviti – pojasnio je ovaj dugogodišnji uzgajivač svinja.

Jagić trenutno planira napraviti proširenje vlastite proizvodnje, no svjestan je, kaže, da je ovakva cijena trenutna i da će se ona isto tako spustiti nakon što se Kina oporavi.

– Planiramo proširenje proizvodnje, imamo 60 krmača, no planiramo veće proširenje, a želimo pojačati i  kapacitete tovljenika. „Zeznuto“ je raditi proračune na ovu ‘hit’ cijenu koja će vjerojatno proći čim se Kina oporavi. Ali što se mene tiče, nadam se da će potrajati situacija, potražnja je sad jako dobra. Moja je proizvodnja otprilike 1200 komada godišnje, a sada bih mogao prodati i  deset tisuća, ali nema – objašnjava Jagić i dodaje kako je kod ozbiljnije proizvodnje uvijek potreban kompromis.

– Ja uvijek imam svoje kupce s kojima radim i u dobrim i lošim vremenima, nikad cijena nije najniža i ne može ni sad biti najviša, uvijek balansiramo. Tu je stvar kompromisa, konkretno, mi sve prodajemo u Koprivničko-križevačku županiju gdje imamo tri-četiri gospodarstva koju preuzmu cijeli naš kapacitet –  napomenuo je Jagić.

Kako su se kupci pojavili, došlo je do ideje otvaranja otkupne stanice za utovar stoke u Hrženici koja bi služila za cijeli ludbreški kraj, no na kraju je sve stalo na prvom sastanku.

– Veterinarska stanica bi nam svoj stari „punkt“ u Hrženici iznajmila za jednu kunu na 99 godina. Izračuni su pokazali da je to projekt od otprilike 250.000 kuna. Htjeli smo uključiti cijelu Varaždinsku županiju i gradove i općine koje gravitiraju ovom području, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec, Martijanec i grad Ludbreg – nabrojio je Jagić i dodao kako bi takav punkt ostao za još pet generacija koje bi se služile s njim.

– Početna je inicijativa bila dobra, ali kad se trebalo krenuti u ozbiljniju realizaciju, svi su se povukli – razočaran je Jagić.

Osim ovog projekta, već više od godinu dana udruga pokušava progurati prijedlog prema ministarstvu koje bi isplaćivalo poticaj od 15 eura po tovljeniku koji je rođen, uzgojen i zaklan u Hrvatskoj. Takve poticaje isplaćuju u mnogo država, no Hrvatska tu kaska.

– Taj je prijedlog za krizne trenutke kad je cijena tovljenika na granici rentabilnosti, onda čovjek koji se time bavi dobije taj poticaj po tovljeniku i to ga održi na životu. I to je jako dobro uređeno. Naišli smo se na otpor jer su neki u taj sustav htjeli uključivati i one uvozne pa je to mnogo novca, ali ako se plaća za ono što je rođeno, uzgojeno i zaklano kod nas, to je mala cijena i tako se može potaknuti proizvodnja – rekao je Jagić i dodao kako sličan sustav već imaju Austrija, Mađarska, Slovenija i druge zemlje.

Za kraj je Jagić poručio kako se nada da će država shvatiti kako se moramo okrenuti proizvodnji hrane jer za to imamo resurse, a kad se dogode ovakvi poremećaji kao sad, ovisiš o svojoj proizvodnji, a naša samodostatnost je malih 30 posto.

– Kad se dogodi nekakav poremećaj na tržištu poput ovog trenutno, iako se ne pita za cijenu, mi jednostavno nemamo svoju proizvodnju, a to je između ostalog i opasno – zaključuje.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI