Šef ŽUC-a o šikari kod Križevaca: Ne stignemo kositi koliko brzo raste

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ove godine nitko nije ni pipnuo travu uz cestu, pogledajte, visoka je skoro dva metra. Ne znam tko je nadležan za košnju, ali sramota je da se nitko za to ne brine – požalio nam se Renato Denžić, mještanin prigradskog naselja Sveta Helena na stanje uz prometnicu prema Križevcima. Veli kako nije riječ samo o estetici, već je šikara uza cestu i opasnost za vozače jer iz nje na kolnik može iskočiti kakva životinja.

I doista, pokošen je samo uzak rub uza samu cestu, a na nekoliko metara do ruba šume raslinje je visoko. Je li to u domeni šumarije?

Renato Denžić

– Na tom potezu nešto jest, a nešto nije, no moram reći kako smo mi ove godine na svojim površinama pokosili travu, a upravo je u tijeku drugi otkos, i to na svim pravcima – ustvrdio je Tibor Balint, upravitelj Šumarije Križevci.

Ono što nije u domenu šumarije, o tome brigu vodi Županijska uprava za ceste. Njezin ravnatelj Dragutin Guzalić također kaže kako su svoje površine ove godine pokosili barem jednom, a ističe problem koji se ove godine javio.

– Ove je godine vegetacija iznimno bujna zbog vremenskih prilika, mnogo kiše i sunca, što mi ne možemo pratiti redovitim planom košnje. Primjerice, divlji sirak strahovito brzo raste. Mi ga pokosimo, a za tri tjedna je već na metar visine – kazao je Guzalić.

Dragutin Guzalić

Prema njegovim riječima, trebalo bi kositi deset puta godišnje, a za to nema dovoljno novca.

– Košnja je vrlo skup posao, a osim nje radimo i druge stvari poput održavanja cesta. Budžet nam, zato, nije dovoljan za pojačanu košnju, ali isključujem mogućnost da nismo nijednom pokosili. Neka smo područja pokosili dvaput, a neka triput – kazao je šef Županijske uprave za ceste.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI