Seks u trudnoći – da ili ne?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mnogim ženama trudnoća i seks nikako nisu spojivi. No, ako je s trudnoćom sve u redu i ginekolog nije zabranio odnose, budući roditelji slobodno mogu uživati u intimnostima ako to oboje žele.

Dapače, potkraj trudnoće mnogi liječnici savjetuju spolne odnose. Naime, intimnost može potaknuti stvaranje oksitocina, hormona koji kontrolira trudove. Osim toga, sperma može omekšati vrat maternice i time potaknuti otvaranje. Međutim, ako je trudnici dijagnosticirana predležeća posteljica ili je u trudnoći bilo vaginalnih krvarenja, učestalih infekcija rodnice i mokraćnih puteva, spolni odnosi nisu poželjni.

U svakom slučaju, ako žena ima bilo kakve sumnje, najbolje je da razgovara sa svojim liječnikom i na kraju s partnerom. Još jedno pravilo nikako ne smijete zaboraviti. Naime, bez obzira na to dopušta li liječnik spolne odnose ili ne, trudnica treba slušati svoje tijelo i osjećaje, a partner bi trebao razumjeti ako ne želi seks i osjeća nelagodu.

– Trudnoću treba shvatiti kao prirodno stanje i tako se treba ponašati. Dakle, trudnica se može i treba držati svojih uobičajenih dnevnih aktivnosti, može ostati radno aktivna i umjereno se baviti sportom. Spolni su odnosi dopušteni, ali sve se to, naravno, odnosi na urednu trudnoću – kažu ginekolozi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI