SELA REKORDERI Otkrijte gdje u našem kraju živi najviše starih dečki i cura, a gdje udovica i rastavljenih

"U vrijeme kad smo odrastali, djevojke su gledale uglavnom dečke iz grada kako bi pobjegle iz seoske sredine, a većina nas je ostala kod kuće raditi na poljoprivredi od koje se nekad dalo živjeti", žali se Zdravko


Autor: podravski.hr — 21.08.2013. / 15:48 Stil

Čak 41,8 posto samaca od ukupnog broja muške populacije starije od 15 godina živi na području općine Hlebine kod Koprivnice, podaci su s posljednjeg popisa stanovnika. A s 22,3 posto neudanih od ukupnog broja popisanih žena vodeća je općina Koprivnički Bregi.
Općina Sveti Ivan Žabno kod Križevaca pak neslavni je rekorder po broju rastavljenih muškaraca i žena te udovica. U toj općini živi 99 rastavljenih muškaraca i čak 103 rastavljene žene.
– Ima kritičnih stvari u svakom braku, ali ne bi se trebalo odustati, jer ako imate djecu ona najviše pate zbog razvoda – rekla je Ančica Šereg koja je u braku 28 godina.
Snježana Kuhar (38) iz Koprivničkih Bregi, voditeljica računovodstva u FINA-i te općinska vijećnica, jedna je od 233 slobodne žene u toj općini.
– U 20-im godinama sam studirala i zabavljala se, a brak mi je bio na zadnjem mjestu. Danas razmišljam drugačije, no drugačije su i okolnosti. Izbor kandidata sve je uži i teško je naći nekog ozbiljnog za brak, muškarci kao da se boje samostalnih i uspješnih žena – rekla je Snježana.
Imala je, kaže, dvije ozbiljnije veze, no ni jedna nije uspjela. U prvoj ljubav je pukla zbog daljine, a u drugoj zbog različitih stavova i razmišljanja.
– Dogodi se da žene ostanu same, nije to ništa neobično. Pokoja veza u mladosti, poneko razočarenje i godine začas prođu, no još uvijek se nadam da ću naći srodnu dušu – nada se Snježana.
Poljoprivrednik Zdravko Trtanj (48) iz Hlebina kaže kako je njihov problem što su očito odrastali u krivo vrijeme na krivome mjestu.
– Samo iz moje generacije petorica smo ostali neženje. Mnogi od nas žive potpuno sami, evo baš je jednom prijatelju nedavno umrla majka i ostao je potpuno sam. U vrijeme kad smo odrastali, djevojke su gledale uglavnom dečke iz grada kako bi pobjegle iz seoske sredine, a većina nas je ostala kod kuće raditi na poljoprivredi od koje se nekad dalo živjeti. No, vremena su se promijenila – rekao je Zdravko.
Izvještava: MARKO MURKOVIĆ
Na fotografiji: Zdravko Trtanj (48), stari dečko iz Hlebina