SELA UMIRU Stanica za otkup mlijeka nekad je bila puna, danas tamo dolaze samo dva proizvođača

Prisjeća se vremena kad je pri gotovo svakoj kući bilo blaga. Tada se lijepo živjelo od prodaje mlijeka, uzgajali su se bikovi, pokoja svinja. Ako nešto danas i proizvede, veli, seljak nema kome prodati


Autor: podravski.hr — 13.03.2019. / 14:34 Aktualno

Seoska mljekara još prikuplja nešto mlijeka, pitanje koliko će dugo

Naići na stanicu za otkup mlijeka u potkalničkom kraju nije nikakvo čudo, no naići na stanicu koja radi – e, to je već rijetkost. Mljekara u Črnčevcu, malome mjestu u općini Sveti Petar Orehovec kod Križevaca, jedna je od takvih.

Od Vlaste Pečnjak, koja čisti mljekaru nakon što Vindijina cisterna pokupi mlijeko, doznajemo da su u selo još samo dva proizvođača, od kojih je jedan njezin sin.

– Moj pokojni suprug i ja bavili smo se stočarstvom i sin je to naslijedio. Nije da se baš isplati, ali, eto, sve dok cisterna bude prolazila, mi ćemo mlijeko predavati. Otkupna cijena za litru mlijeka je, tako, između 2,20 i 2,50 kuna, a litra obične vode u dućanu je najmanje pet kuna – veli Vlasta.

Prisjeća se vremena kad je pri gotovo svakoj kući bilo blaga. Tada se lijepo živjelo od prodaje mlijeka, uzgajali su se bikovi, pokoja svinja… Ako nešto danas i proizvede, veli, seljak nema kome prodati.

– Ne znam jeste li kada probali skuhati mlijeko iz tetrapaka? Možete tri dana kraj njega stajati i neće zavreti. Zašto? Pa, sve su iz njega uzeli. A domaće mlijeko – malo se okreneš i već bude išlo iz lonca. Moji sinovi, obojica, othranili su se na našem punomasnom, zdravom mlijeku – veli Vlasta domećući da joj je teško gledati kako selo propada.

Ispričala nam je zgodnu crticu o mljekari koju održava. Do prije dvadesetak godina otkupljivač mlijeka u Črnčevcu bio je Dukat poznatog tajkuna Luke Rajića. Ali kad je Rajić prodao tvrtku francuskom Lactalisu, većina mljekara pobunila se i odlučila da neće mlijeko prodavati „Francuzu“.

– Pisala se onda peticija i većina je bila za prelazak Vindiji. No, to je razljutilo posrednika za Dukat te je srušio staru mljekaru. Ova je izgrađena nakon toga – rekla nam je Vlasta.

Tada, prije još samo dvadesetak godina, bilo je mnogo proizvođača u Črnčevcu. Danas se mljekarstvom bave samo dva gospodarstva. Pitanje je koliko dugo. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF