Seljaci ostali bez dva milijuna kuna, pogoni se prodaju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Agonija đurđevačke tvrtke Natura milk, koja je prije šest godina preuzela pogone mljekare posrnule Nature Agro, okončana je stečajem. Iako je proizvodnja ugašena još prije godinu i tri mjeseca, bivši suvlasnik Ivica Jaić pokušao je kroz predstečajnu nagodbu spasiti mljekaru, no dugovanja su bila prevelika pa je novi stečaj mljekarske industrije u Đurđevcu jedino rješenje.

Ukupna dugovanja Nature milk iznose 44,4 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost imovine 12,3 milijuna kuna. Prema radnicima koji su u prvom isplatnom redu dugovanja iznose 157.000 kuna i odnose se na neiskorištene godišnje odmore i neplaćene prekovremene sate, jer su redovne plaće za 50 radnika, koliko ih je bilo zaposleno kroz predstečajnu nagodbu, isplaćene. Stečajna upraviteljica Vanda Kovačević Gelenčer raspisala je prvi natječaj za prodaju voznog parka koji čine kamion, kombi, hladnjača i automobil.

Unovčavanje dugova

– Pogoni su još uvijek službeno u najmu tvrtke Ivice Jaića koji je dobio rok od 35 dana da se iseli, a službena primopredaja bit će obavljena 8. travnja. Nakon toga će krenuti i prodaja samog pogona i oprema koja se koristila za proizvodnju – kaže Vanda Kovačević Gelenčer.


Stečajna upraviteljica Vanda Kovačević Gelenčer

Najveći gubitnici odlaskom Nature milk u stečaj su farmeri kojima je mljekara ostala dužna oko dva milijuna kuna za isporučeno mlijeko. Farmeri se zasigurno neće uspjeti naplatiti kroz stečaj jer je najveći vjerovnik s čak 20 milijuna kuna banka koja ima hipoteku nad imovinom te je svoj dug prodala tvrtki B2 kapitalu, tvrtki specijaliziranoj za “unovčavanje” takvih dugova. Malu utjehu farmeri su pokušali naći kroz podnošenje kaznene prijave protiv drugog suvlasnika, Miodraga Grbića za prijevaru, no Državno odvjetništvo odbacilo je njihov zahtjev.

– Miodrag Grbić nas je izigrao svojim obećanjima pa smo kao i kod propadanja Nature Agro ostali bez svog novca. Najviše nas boli to što neće odgovarati za svoja lažna obećanja koja su za nas čista prijevara i smatramo da je naša kaznena prijava trebala biti prihvaćena – kaže Željko Turčić, predsjednik Proizvođačke organizacije Udruge mljekara Drava – Sava. Podsjetimo, Natura milk, tvrtka u suvlasništvu Miodraga Grbića i Ivice Jaića, planirala je pogone đurđevačke mljekare izdići među vodeće u mljekarskoj industriji i u početku je bila na dobrom putu. Prije šest godina Grbić i Jaić kupili su pogone mljekare posrnule Nature Agro i vrlo brzo ulaganjem od 35 milijuna kuna dosegli su kapacitet proizvodnje od 100.000 litara dnevno te su zaposlili 50 radnika. No, idila je bila kratkog vijeka i prije pet godina krenuli su problemi. Prva trzavica dogodila se s isporukom 1,5 milijuna litara mlijeka za jedan trgovački lanac.


Idila je bila kratkog vijeka i prije pet godina krenuli su problemi

Blokiran račun

Dio se tog mlijeka u skladištu trgovačkog lanca pokvario zbog fermetacije i Natura milk morala je povući svu količinu i platiti penale od 600.000 kuna. Prema tvrdnjama Jaića, do fermetacije je došlo zbog nestručnog skidanja folije s pakiranja paleta od strane radnika trgovačkog lanca, dok je Grbić prihvatio stav trgovačkog lanca da im je isporučena roba loše kvalitete te je vrlo brzo smijenio svog partnera s mjesta direktora i dao mu otkaz. Tad su počele pljuštati međusobne optužbe koje su kuliminirale i kaznenim prijavama za malverzacije i mljekara je počela tonuti. Nakon raskida suradnje Jaić je pustio na naplatu potraživanja svoje Križevačke mljekare i time zablokirao račun Nature milk koja je morala u predstečajnu nagodbu iz koje se nije izvukla. Grbić je digao ruke od Nature milk prije dvije godine kad je njegova tvrtka za distribuciju u Puli otišla u stečaj pa se Jaić uključio u spašavanje pogona u Đurđevcu. Jaić je lani “progurao” svog sina Tomislava za privremenog predstečajnog upravitelja te je čak povremeno koristio dio pogona za proizvodnju trajnog mlijeka, no nije uspio uvjeriti vjerovnike da se tvrtka može spasiti pa je na kraju Natura milk završila u stečaju.

Ivica Jaić (lijevo) i Miodrag Grbić nekad poslovni partneri – sad veliki “neprijatelji”

FOTO Đuro Grčić, ICV

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI