SELO JAGODA: Nekima su plaćali šest kuna po kilogramu. Prava sramota!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Crvene i mirisne, prve jagode s oranica u Čukovcu, tzv. Selu jagoda, pojavile su se uz državnu cestu prema Varaždinu. Ove godine nešto kasnije nego inače, a i to što je dozrjelo, dozrjelo je u plastenicima, jer hladniji dani bez sunca ne pomažu ovom ukusnom voću.

Obitelj Lazić, koja ima 13 tisuća sadnica jagoda, što pod plastenicima, što vani, prva ih je ponudila. Mjerica? Deset kuna. Ne čudi stoga što je sve što su to jutro ubrali brzo ‘planulo’, pa su krenuli u još jednu berbu, jer brzo dozrijevaju u plastenicima. Dnevno uberu i sto kilograma.

– Pitate je li puno posla s jagodama? Ajoj. Jedino kad je snijeg i led nismo među njima. Treba rezati, prihranjivati, saditi i presađivati… – priča nam Dušan Lazić.

On je u mirovini, no jagode su im zapravo jedini izvor prihoda od kojeg živi cijela obitelj. Volio bi i proširiti nasade, no ‘žena bi ga ubila’. Dodatna je i nesigurnost što nema organiziranog otkupa, a i kad bi ga bilo, veli, pitanje je bi li se isplatilo. Jagodara je sve manje. Stariji umiru, mladi su otišli za svojim poslovima i time se ne žele baviti.

Treba rezati, prihranjivati, saditi i presađivati… – priča nam Dušan Lazić

– Neki kolege surađivali su s otkupljivačima i znate koliko su im plaćali? Šest kuna za kilogram. Sramota. To nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje – veli Lazić.

Njemu takvo što i nije potrebno, jer sve što proizvede, proda doslovno pred vratima. I to prosječno za 20 kuna po kilogramu. Ima dva velika plastenika i dva tunela i godišnje ubere četiri tone. Stoga mora potražiti pomoć i radne snage.   

– Radna snaga nije mi problem. Ako si dobar prema radnicima, sami se nude i pitaju kad ćemo raditi. Oni koji vele da nema radne snage, možda je malo problem i u njima – reći će Lazić o čestom problemu naših poljoprivrednika.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Položili vijence za poginule branitelje

U povodu obilježavanja godišnjice početka operacije Orkan te blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kod Spomenika hrvatskoj slobodi u Koprivnici položeni su vijenci i zapaljene

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI