Šesteročlana podravska obiteljska banda: Od jadnih staraca izvukli milijun kuna!

Šestero članova iste obitelji iz Pitomače, Goranka, Svetlana, Tatjana, Ivan i Miroslav, na čelu s prvookrivljenom Alisom Mađar (39), odgovorni su za niz prijevara kojima su mete bile imućne starije osobe. Nesretnim su se starcima predstavljali kao bankovni službenici i pod izlikom pružanja tobožnjih bankovnih usluga, ostvarivanja pogodnosti ili pak zamjenu krivotvorenih ili nevažećih novčanica, uvjeravali ih da moraju predati sav novac koji imaju pohranjen u svojim domovima ili na bankovnim računima. Prema presudi, naivni su im starci povjerovali i u osam navrata tijekom 2018. godine predali svoj teško stečeni ušteđeni novac. Domogli su se ukupno 86.300 eura, 31.300 američkih dolara i 165.000 kuna. U protuvrijednosti, riječ je o najmanje 926.500 kuna.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Sporazum s USKOK-om

Nakon što su uhićeni, protiv njih je USKOK podignuo optužnicu zbog zajedničkog djelovanja u sastavu zločinačkog udruženja. Iz kaznenog sudskog predmeta ‘ispale’ su optužene Svetlana, Tatjana i Goranka, dok je postupak nastavljen protiv trojke Ivana (34) i Miroslava (45) na čelu s prvookrivljenom Alisom Mađar. Oni su sklopili sporazum s USKOK-om o visini kazne i priznali krivnju. Alisa Mađar tako je pravomoćno osuđena na dvije godine zatvora i mora platiti 76.000 kuna kazne. Suokrivljeni Ivan i Miroslav osuđeni su svaki na 11 mjeseci zatvora, no ta im je kazna zamijenjena radom za opće dobro. Ako okrivljeni ne uplate kaznu, ona će im se prisilno naplatiti ili biti zamijenjena za rad za opće dobro koji, ako ne obave, ići će u zatvor sukladno preostalom dugu za odraditi. Početkom studenog osuđena Alisa od Županijskog suda u Bjelovaru zbog zdravstvenog je stanja zatražila odgodu izvršavanja kazne, no bjelovarska županijska sutkinja Milenka Slivar tu je molbu odbila, tako da se Alisa već mora nalaziti iza rešetaka.

Pobjegli policajcima

Drski su prevaranti uhićeni 21. prosinca 2018. godine, a u istražnom su zatvoru proveli do kraja veljače sljedeće godine. Zanimljivo je to što su im policajci bili na tragu kada su se automobilom vraćali kući u Pitomaču 8. svibnja 2018. godine, no uspjeli su im pobjeći. Tada su policajci na državnoj cesti između Svete Helene i Svetog Ivana Zeline pokušali zaustaviti njihov automobil i tijekom bijega iz automobila su izbacili vrećicu s 30.000 ukradenih eura. Nakon što su uspjeli pobjeći i nakon što policijski službenici nisu uspjeli pronaći vrećicu s novcem za kojom su i oni tragali, suokrivljeni Ivan i Miroslav organizirali su potragu za novcem koji su na kraju pronašli, a osobu koja im je pomogla u potrazi nagradili su sa 2000 eura. Zbog toga su Ivan i Miroslav osuđeni za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

Te prve akcije 8. svibnja 2018. godine, koja je za njih zamalo odmah završila neuspjehom i uhićenjem, Alisa, Goranka i Svetlana citroenom C3, kojim je upravljala Tatjana, a koji su im u svrhu kriminala pribavili Ivan i Miroslav, uputili su se u Zagreb. Alisa i Goranka nazvali su 87-godišnju staricu kojoj su se predstavile kao djelatnice Zagrebačke banke kako bi od nje zamijenile nevažeće novčanice za važeće. Ispred njezine zgrade novac je u koverti od starice preuzela Svetlana, a u njoj se nalazilo 19.160 eura. Zatim su istu staricu nešto kasnije na mobitel nazvale Alisa i Goranka i rekle joj da mora doći u banku i zbog potrebe nagradne igre podignuti sav iznos štednje koji ima na računu, a kojeg će doći kod nje podignuti djelatnica banke. Naivna starica nije posumnjala ništa i u poslovnici banke na Jelačić placu istog je dana podignula 30.000 eura.

Na dogovorenom mjestu čekala ju je Svetlana maskirana perikom, sunčanim naočalama i šilt kapom i od starice preuzela dvije kuverte s novcem.

Drugo nedjelo prevarantska je banda počinila od 16. do 18. srpnja 2018., također u Zagrebu. Prema istom obrascu nazvali su 83-godišnju staricu i ponudili joj jednokratnu novčanu nagradu samo ako podigne i preda im cjelokupni iznos svoje štednje. Starica je u to povjerovala i otišla u banku iz koje je nakon dva dana podigla i predala im 31.300 američkih dolara u protuvrijednosti 203.450 kuna.

Perika, šilterica i sunčane

Nezakonitih 72.000 kuna prevaranti su ostvarili u trećoj prijevari koju su počinili 20. srpnja u Zagrebu kada su od 75-godišnjakinje dobili novac pod izlikom zamjene nevažećih novčanica. Četvrtu prijevaru ista je šestorka obavila 2. kolovoza iste godine. Ivan i Miroslav osigurali su automobil i mobitele, a ‘djevojke’ su nazvale 87-godišnjeg gospodina kojem su rekli da hitno mora novac koji drži u stanu predati zbog zamjene bankovnim službenicama. Jadni je starac to povjerovao i predao im dvije kuverte s 5.850 eura i 4000 kuna bez kojih je ostao. Na jednak je način istog dana 82-godišnjakinja ostala bez 51.000 kuna, a 29. kolovoza su 79-godišnjakinju opelješili za 80.000 kuna. Bez 107.800 kuna ostala je 81-godišnjakinja 14. studenog iste godine, a posljednju akciju prije uhićenja 21. prosinca 2018. godine obavili su nad starijim bračnim parom u zagrebačkom kvartu Trnsko, koji su ostali bez eura u protuvrijednosti od 81.000 kuna. Nitko od osuđenih prevaranta nije zaposlen i nema stalnih legalnih prihoda. Kako je otkriveno još tijekom istrage, novac pribavljen kaznenim djelima trošili su na luksuzan život. U presudi, kao ni tijekom cijelog kaznenog postupka, nije otkriveno tko je prevarantima dojavljivao bankovno stanje žrtava kojima su bezdušno krali teško stečenu ušteđevinu.

FOTO Ilustracije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI