Sever izlaže u Križevcima: Priprema traje dvije godine, a proučavanje desetak

Ovaj je tjedan u Križevcima otvorena izložba križevačkog kipara Stjepana Severa, a autor i kustos izložbe je dr. sc.  Zdenko Balog uz stručne suradnice Jasminu Fučkan, Teu Hatadi, Draženku Jalšić Ernečić i Jasminku Podgorski. Izložba će biti otvorena do 4. rujna.

– Priprema ove izložbe traje dvije godine, a moje proučavanje traje desetak godina. Kad sam se počeo, obilazeći teren, spoticati o to ime, zainteresiralo me i krenuo sam u njegovo sustavnije proučavanje. Nesumnjivo najjači pokrajinski majstor, koji svojim opusom širi samu definiciju pokrajinskog baroka, Stjepan Sever zajedno s bezimenim majstorom čini Križevce nadregionalnim centrom pokrajinskog kiparstva 18. stoljeća – upoznao je prisutne autor izložbe dr. sc. Zdenko Balog.

Izložbu je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je rekao da svjedočimo još jednom važnom kulturnom događaju u Križevcima.

– Zaista je nepojmljivo kojim smo sve bogatstvima okruženi, a da toga nismo niti svjesni. Naš grad je grad crkava, tornjeva, kulture i nije slučajno da je jedan takav umjetnik ovdje živio i stvarao. Važno je otkriti tu stranicu naše križevačke povijesti i zahvaljujući ljudima kao što je Zdenko Balog, uspjeli smo. Sigurni smo da će to biti samo jedan u nizu ovakvih kulturnih događaja koji nam slijede i u ovoj godini i kasnije, a ovaj prostor atrija dio je lijepe križevačke kulturne priče – rekao je župan Darko Koren otvarajući izložbu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI