SVINJOKOLJA U PREKODRAVLJU Mesar Zlatko: Svinju smudimo na slami jer meso i koža dobiju finu aromu

U dvorištu Damira i Josipa Mehkeka užurbano se rezalo meso, radile kobase, čurke i prezvuršt, dok je iz kuhinje dopirao miris netom pečenih jetrica


Autor: podravski.hr — 21.11.2017. / 23:19 Stil

Sezona kolinja počela i u Novačkoj u Prekodravlju

Sezona kolinja počela je ovih dana u Prekodravlju, u Novačkoj kod Koprivnice. U dvorištu Damira i Josipa Mehkeka užurbano se rezalo meso, radile kobase, čurke i prezvuršt, dok je iz kuhinje dopirao miris netom pečenih jetrica.
– Ponestalo nam je mesa pa smo se počeli pripremati za zimu. Sam hranim svoje svinje, ova je imala oko 200 kilograma, a budući da je to landras, ima dovoljno mesa za zimu, a bit će i špeka za sušenje – kazao je Damir.
Majstor mesar Zlatko Novak iz Gotalova rezao je meso po željama domaćina, a u dvorištu je, kako to na kolinju biva, vladala opuštena i vesela atmosfera.
– Malo se odužilo i zato jer svinju nismo parili nego ‘smudili’. To radimo jer na taj način koža, ali i meso dobije finu aromu. Svinja se nakon klanja stavi u slamu koja se zapali i tako se ukloni sva dlaka i nečistoće – objasnio je Zlatko.
Kako kaže Josip, najbolje su svinje hranjene doma.
– Čvarke ću ispeći dan kasnije, ipak je to puno posla za jedan dan. Treba sve meso pospremiti, nadjenuti kobase i sve počistiti i pospremiti tako da mi se sa čvarkima nikam ne žuri. Bit će i bolji za jesti sutra, jer nakon jetrica i kolinjskog zelja nećemo biti gladni, a sutra će biti odlični – objasnio je Damir.
Špek i kobase će posušiti po domaći, u sušari za koju je mesar Zlatko objasnio da treba biti čim viša kako bi meso dobilo samo miris dima.
– U dućanu sigurno nema tako finog špeka. Onaj koji se posuši doma bolji je od bilo kojeg kupljenog. Na veliko se špek ne može tako dobro posušiti – zaključio je gazda Damir. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF