SEZONA KOLINJA Veterinari upozoravaju: Sve manje mesa kontrolira se na opasnu trihinelozu

Važno je napomenuti da soljenje i sušenje mesa na dimu ne ubija parazite, tako da glistice redovito prežive proces proizvodnje u kobasice ili šunku


Autor: podravski.hr — 13.12.2018. / 14:16 Aktualno

Ilustracija / Tradicionalno kolinje u Podravini

Na području Podravine i Prigorja u veterinarske stanice iz godine u godinu pristiže sve manje uzoraka svinjskog mesa na testiranje od trihineloze. Posebice se to osjeti u koprivničkom kraju.
Veterinari kažu da je to rezultat sve manjeg broja svinja u obiteljskim gospodarstvima, ali i činjenice da već godinama u našem kraju nije zabilježen pozitivan slučaj trihineloze na mesu. No, stručnjaci kažu da to nije dobar razlog da se meso kod svinjokolje ne testira na ovog opasnog parazita, koji može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene tegobe.
– U stanici vidimo da broj uzoraka konstantno pada. Naši veterinari na terenu vide da ljudi imaju kolinje, ali uzorci ne dolaze kod nas, a svatko tko ima kolinje pravi i suhomesnate proizvode, oni su najopasniji – rekla je Melita Rogoz iz Veterinarske stanice Koprivnica.
Na križevačkom i đurđevačkom području priča je slična. Iako se broj pristiglih uzoraka ne mijenja drastično, veterinari su sigurni da velik broj onih koji obavljaju svinjokolju svoje mesu ne testira. No, u Križevcima su zadnjih godina osjetili povećanje broja uzoraka mesa divljih svinja.
Na ludbreškom području vidi se blago povećanje broja pristiglih uzoraka.
– Radi se o programu koji provodi ludbreška gradska uprava, kojim podupire male uzgajivače svinja. Grad po krmači daje potporu od 500 kuna, a po svinji 300 kuna, tako su vlasnici svinja za koje dobiju potporu kod klanja obavezni odnijeti meso na kontrolu. Upravo zato osjetili smo da broj primjeraka raste – objasnio je Nikola Vidaković, ravnatelj Veterinarske stanice Nova-Ludbreg.
Trihinelozu uzrokuju oble glistice, koje se nalaze u svinjskom mesu. Bolest ima dva stadija kad paraziti uđu u organizam čovjeka. Prva faza je crijevni stadij, kada su simptomi povraćanje i proljev. Druga faza znatno je opasnija, a naziva se stadij mišićne invazije. Zahvaćenost mišića često dovodi do otežanog žvakanja, gutanja i disanja. U težim slučajevima dolazi do promjena na srcu, plućima i živčanom sustavu te može nastupiti i smrt. Važno je napomenuti da soljenje i sušenje mesa na dimu ne ubija parazite, tako da glistice redovito prežive proces proizvodnje u kobasice ili šunku. (md)

Ilustracija / Domaće meso najbolje je za konzumaciju

FOTO: ARHIVA