SEZONA POŽARA Pale korov i ugrožavaju našu imovinu, vatrogasci upozoravaju na veliku opasnost

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce, policiju ili županijski centar 112


Autor: podravski.hr — 09.03.2019. / 19:29 Aktualno

Korov se ne smije spaljivati po vjetrovitom vremenu i noću / Ilustracija, osobe na njoj nemaju vezu s tekstom

Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice u prva je dva mjeseca ove godine intervenirala već na nekoliko požara otvorenog prostora, mahom zbog nepažnje građana kod spaljivanja korova. Lani je takvih požara bilo 24, a oko te brojke kreću se i požari otvorenog prostora u zadnjih pet godina.

Iz koprivničkog JVP-a pozivaju građane na oprez kod spaljivanja korova te upućuju da prije spaljivanja prouče gradsku odluku o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

– Iz ove odluke treba izdvojiti uputu da se korovi i suha trava na poljoprivrednim površinama mogu spaljivati uz pridržavanje određenih mjera. Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno najmanje 20 metara od gospodarskih i drugih objekata, a u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti do 200 metara do šume može se ložiti vatra na mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreza koje odredi pravna osoba koja gospodari šumom i šumskim zemljištem – kazala je Jasminka Jakupec, zamjenica zapovjednika JVP Koprivnice.

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti područje spaljivanja dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

– Na ostalim otvorenim prostorima na području grada, kao što su vrtovi, voćnjaci i druge manje poljoprivredne površine u naseljenim mjestima, korisnici tih površina mogu spaljivati korov ako se površina na kojoj se spaljuje izolira od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture i objekti podložni sagorijevanju, te osiguraju posudu s najmanje 50 litara vode. Podsjećamo i da je zabranjeno spaljivanje korova noću i za vrijeme vjetra – kaže Jakupec.

Jasminka Jakupec

Prema odredbama Zakona o zaštiti od požara, građani su dužni voditi računa da se ne izazove požar na poljoprivrednom zemljištu. Spaljivanje suhog raslinja može se obaviti danju, po mirnom vremenu, samo uz uvjet da se ne ugrožavaju šume, prometnice, trase elektroenergetskih vodova i voćnjaci, vinogradi i trajni nasadi i druge ratarske kulture, ali uz prethodnu obavijest vatrogasnoj postrojbi.

– U JVP-u Koprivnica operativnom dežurnom vatrogascu građani bi trebali javiti vrijeme i adresu spaljivanja kako bi vatrogasci imali potrebne informacije – objasnila je Jasminka Jakupec.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce, policiju ili županijski centar 112 te započeti s gašenjem pripremljenom vodom ili nekom drugim priručnim sredstvom, pazeći pritom da se ne ugrozi svoje ili tuđe zdravlje ili život. (sm)

FOTO: Ilustracija