SEZONA PRED VRATIMA Kasni cjepivo za zaraznu bolest od koje je lani oboljelo 65.000, a umrlo 30 osoba

Cjepivo još nije ni stiglo u Hrvatsku, ali se očekuje svaki čas. Nakon što stigne, još tjedan dana na njemu se obavljaju razna testiranja, a tek potom može u promet


Autor: podravski.hr — 29.10.2018. / 17:57 Aktualno

Ilustracija / Lani je u županiji cijepljeno točno 7577 osoba

Cijepljenje protiv gripe, koje već godinama počinje u prvom tjednu studenoga, ove godine počet će tjedan ili dva kasnije, doznajemo od dr. Darka Radičeka, šefa Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici.
Cjepivo, kaže on, još nije ni stiglo u Hrvatsku, ali se očekuje svaki čas. Nakon što stigne, još tjedan dana na njemu se obavljaju razna testiranja, a tek potom može se upotrijebiti za cijepljenje.
Kada će točno cijepljenje početi, građane će obavijestiti putem medija. Cjepivo će i ove godine biti besplatno za zdravstvene radnike, kronične bolesnike i starije od 65, kojima je prvenstveno i namijenjeno jer su najugroženiji epidemijom.
– Cjepivo je istog proizvođača, u sklopu trogodišnjeg ugovora. Riječ je o trovalentnom cjepivu, koje štiti od tri podtipa virusa, ali nije potpuno isto kao i lani – kazao nam je dr. Darko Radiček.
Riječ je o cjepivu Influvac, a pokriva sojeve A/Michigan (H1N1), A/Singapore (H3N2) i B/Colorado (linija Victoria). U Europskoj uniji sve više prevladava korištenje novog, četverovalentnog cjepiva, koje pokriva dva A i dva B soja virusa, no Hrvatska je, s obzirom na ugovor s nizozemskim proizvođačem, nabavila trovalentno.
U Hrvatsku bi trebalo stići 313.000 doza cjepiva protiv gripe, a u Koprivničko-križevačku županiju 8040, malo više nego lani kada je zabilježen rekordan odaziv na cijepljenje te se ukupno cijepilo 7577 osoba.
Veći dio sezone dominirao je virus B, s gotovo rekordnih 65.000 oboljelih i 30 umrlih u Hrvatskoj. Na koprivničkom području, prema podacima Zavoda, oboljelo je 3539 osoba, a umrlih, srećom, nije bilo.
Kakva će biti ova sezona, u Zavodu za javno zdravstvo ne usude se prognozirati, ali ističu kako epidemija na južnoj Zemljinoj polutki nije bila teška i nije bilo mnogo oboljelih. Isto očekuje i nas, kažu, uz uvjet da neće biti mutacije virusa. A to nitko ne može predvidjeti.
Piše: Mirela Ištvanović

Cijepljenje protiv gripe u Koprivnici

FOTO: ARHIVA