Sigurna kuća u Križevcima za zlostavljane žene: Najveći problem nastavak financiranja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevačka udruga Hera jedinstvena je udruga na području županije koja se bavi zaštitom i promicanjem ljudskih prava. Njihova osnovna djelatnost je pomoć žrtvama obiteljskog nasilja i savjetovalište za njih, a u studenom je pokrenut dugoočekivani projekt Sigurne kuće, o čemu je više rekla predsjednica Marina Švagelj Jažić.

Ovaj članak objavljen je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija i u suradnji s našom udrugom i Centrom za socijalnu skrb Križevci kao projektnim partnerima, krenuli smo u projekt vrijedan oko 9,2 milijuna kuna financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“ – rekla je predsjednica.

Koprivničko-križevačka županija jedna je od šest u Hrvatskoj koje još nemaju ovakvo sklonište, a osim smještaja ide i edukacija novozaposlenih osoba. Projekt je službeno krenuo 26. studenoga i trajat će 30 mjeseci.

– Hrvatska je potpisala i ratificirala konvenciju Europe o sprječavanju nasilja na ženama i samom primjenom koja još nije zaživjela u praksi, predviđeno je da sve županije imaju Sigurnu kuću. Privremeni kapacitet našeg skloništa bit će osam osoba dok se ne uspostavi usluga i adaptacija prostora koja će imati kapacitet za smještaj 15 osoba. Smatramo da će to pokriti potrebe županije, naravno, ovisno o budućnosti, u skladu s time će biti razvoj usluge. U međuvremenu je raspisan i natječaj za zapošljavanje tri osobe – pojasnila je Švagelj Jažić.

Tri novozaposlene osobe proći će i dodatnu edukaciju kako bi usavršile znanja i iskustva te odradile trening u suradnji s organizacijama civilnog društva koja već imaju skloništa. Kroz 30 mjeseci osigurana je usluga, a najveći problem i izazov bit će osigurati daljnje financiranje i kontinuitet usluge.

– Nakon što završi projekt, imat ćemo problem kako osigurati kontinuitet usluge za korisnice u skloništu, što je problem kod svih socijalnih usluga. Naime, s obzirom na potrebe kreiraju se takvi socijalni programi koji se financiraju, ali imaju vremensko ograničenje te nakon toga treba osigurati kontinuitet. Ovdje je to posebno važno. Inače bismo bili neodgovorni prema korisnicama kojima ne možemo danas reći da sutradan moraju izaći van. Zato nam je izuzetno bitno da osiguramo sredstva – rekla je predsjednica Here.

Švagelj Jažić naglasila je još jedan problem ove udruge koja je u 2020. godini unatoč situaciji u savjetovalištu ostvarila 126 savjetovanja, 13 usluga psihološkog savjetovanja, 15 pravnog savjetovanja, 14 usluga socijalne radnice te primila čak 178 poziva na SOS telefon. Usporedbe radi, u 2019. godini primljeno je 160 poziva na SOS telefon, a u savjetovalištu je ostvareno 60 savjetovanja. Unatoč povećanju interesa i rada udruge, nakon potresa, članice udruge u prostorijama borave na vlastitu odgovornost.

– Prostorije su prilično oštećene tijekom potresa i nisu sigurne. Tu smo na svoju odgovornost i čekamo da dobijemo novi prostor koji je isto oštećen, ali se trenutno sanira. U međuvremenu smo ovdje, a savjetovanja radimo na cesti jer ovaj prostor nije primjeren. Stranke nam ionako dođu u stresu, strahu i onda ih ne možemo još primiti u ovakve prostorije – rekla je za kraj predsjednica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI