Simpa medvjedić Matija dobio je veći prostor u zagrebačkom ZOO-u

Podravski list profile

ZAGREB, 22. ožujka 2019. (Hina) – Medvjedić Matija dobro se razvija i sve se više kreće, pa je za prve ozbiljnije šetnje u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta dobio i nešto veći prostor, doznaje se u petak u ZOO-u.

“Medvjedić trenutno teži 5,1 kilogram, što znači da je u protekla četiri tjedna, koliko se brinemo o njemu, više nego udvostručio težinu s kojom je pronađen. Stigao nam je sa svega 2,4 kilograma, a sada je simpatičan bucmasti medvjedić”, izjavio je Hini ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

Trenutno ga hrane svaka tri do četiri sata, popije više mlijeka nego prije, a uskoro će prestati koristiti bočicu. “Kako bismo ga potaknuli na razvoj lizanja, počeli smo nakon hranjenja bočicom pred njega stavljati posudicu s malo mlijeka. Za sada to mlijeko samo znatiželjno njuška”, kaže ravnatelj ZOO-a.

Medvjedićevo sve spretnije kretanje i sve veća znatiželja potvrđuju da se dobro razvija, ističe Skok dodajući kako će Matija u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta ostati do daljnjega.

Stručno povjerenstvo, u koje je uključen niz institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, to jest je li moguć njegov povratak u prirodu.

U ZOO-u tvrde kako rade sve što mogu da se medvjedić ne navikne na ljude, ali dosadašnja iskustva stručnjaka kažu da se medvjedi, za razliku od nekih drugih životinja, teško vraćaju u prirodu.

“Pred stručnim djelatnicima Zoološkog vrta sigurno je još nekoliko mjeseci intenzivne brige za Matiju”, napominje Skok. 

Medvjedić je pronađen krajem veljače nasred ceste kraj Vrbovskog, nakon čega je smješten u oporavilište zagrebačkog ZOO-a, gdje je dobio ime Matija. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu, kako bi se što manje navikavao na prisutnost ljudi.

Prijatelji životinja apelirali su na Ministarstvo poljoprivrede da ne dozvoli pripitomljavanje medvjedića jer njemu nije mjesto u zoološkom vrtu, nego u prirodi ili utočištu za medvjede u Kuterevu.

(Hina) xbma ymd

FOTO Hina

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti