Simpatičan sredozemni sport zarazio je Prigorce da su morali osnovati klub

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Boćanje je, kako će to reći Wikipedija, tradicionalni sredozemni sport, jedino se sportski povjesničari ne slažu je li porijeklom iz Španjolske ili Italije. Kako su boće ili balote i bulini doputovali do Križevaca, 200-tinjak kilometara od sredozemne obale Jadranskog mora, pa je u gradu Sv. Marka Križevčanina čak osnovan i boćarski klub?

Donijeli su ih prije tridesetak godina doseljenici iz Dalmacije u Hercegovine, reći će Stevo Brujić Brujo, tajnik kluba Bulin Pan, a sport je brzo zarazio domaće dečke.

Stevo Brujić Brujo i Ante Tomas u akciji

– Prvo igralište bilo je pod orahom u Ulici Sidonije Rubido, a igralo se starim drvenim boćama koje su bile pune čavala kojima su se ‘krpale’ da se ne raspadnu. Kasnije su se napravila dva terena u staroj vojarni, a klub je osnovan 2006. godine. Potom je uz pomoć Grada napravljeno 2012. godine pravo igralište s četiri staze kod dvorane osnovne škole Ljudevita Modeca – pripovijeda Brujić.

Legendarni nogometaš Brujo godinama je stajao među vratnicama za gradski nogometni klub, kasnije je stvorio lijepu sudačku karijeru, ali i njega je zarazila balota te je jedan od 13 za natjecanja registriranih križevačkih boćara.

Okušao se i naš novinar

– Boćanjem se može baviti svatko tko ima volje, a dobne granice nema. Naš najmlađi član ima 12, a najstariji 78 godina. Imamo i podupiruće članove, a na staze dolazi mnogo rekreativaca, bude i gledatelja. Treninzi se održavaju svaki dan kad nema kiše, snijega ili nevremena – veli Brujo.

Pitamo ga u čemu je draž boćanja, tolika da su ga zdušno prihvatili Prigorci?

– Cijeli život sam bio u nogometu, igrao sam tenis, volim košarku, nema sporta koji nisam probao… Kod boćanja si na otvorenom, na svježem zraku tri, četiri ili pet sati dnevno. Za vrijeme jedne igre prijeđeš oko dva kilometara, a ima puno gibanja, čučanja, izbačaja, to je odličan sport za rekreativce. Nakon utakmice osjećaš se lijepo, zdravo umorno i ispunjeno – objašnjava Brujo.

Tomas: Uz boćanje sam od početka, sada se ne natječem, ali podržavam dečke

Klub Bulin Pan natječe se u Zagrebačkoj ligi, a jednom godišnje, oko Velikog spravišča, u Križevcima organizira veliki međunarodni turnir.

Ove godine na turniru su bili klubovi iz Slovenije, iz Subotice, Beograda, Livna, Malog Lošinja, Opatije, Matulja, Grubišnog Polja… Velike se tu vode borbe, baš kao i na privatnom Brujinom terenu kod njegove vikendice u gradskoj okolici, gdje boću znaju baciti i župan Darko Koren te saborski zastupnik Branko Hrg. Gradonačelnik Mario Rajn, pak, čest je kibic utakmica na stazama Bulin Pana.

Kad nam je Brujo pokazivao staze, naišao je poznati košarkaški trener Ante Tomas, jedan od registriranih natjecatelja boćarskog kluba.

– Uz boćanje sam od početka, sada se ne natječem, ali podržavam dečke. Sjećam se da je prve, drvene balote u Križevce donio Ante Jukica, danas pokojni, on je bio negdje od Drniša. Sjećam se i da sam sudio prvi turnir u Križevcima, koji je bio negdje 2005. godine, bilo je natjecanje unutar grada. Igralo se tada po starim, narodnim pravilima. Sjećam se da je turnir krenuo u deset sati ujutro, a završio u pola dva po ponoći. Cijelo vrijeme bio sam na stazi. Uzeli su mene jer kad su se počeli svađati, jedino sam ja mogao napraviti reda – prisjetio se Tomas.

I za njega je boćanje idealni rekreativni sport kojim se čovjek može baviti i u poznijoj dobi. – Svima preporučujem neka navrate do boćarskog igrališta i bace boću. Vidjet će da to nije baš tako jednostavno kako možda izgleda. S druge strane, potrošit će dvije-tri ure na svježem zraku – poručio je Stevo Brujić, tajnik kluba Bulin Pan.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Slikari iz Delova slikali na Kalniku

Na likovnoj koloniji koju je prošli tjedan organizirao Križevački likovni krug na Kalniku sudjelovali su i slikari iz Likovne sekcije Kulturno-umjetničkog društva Delovi.– Kolonija je

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI