Sin osuđen zbog zanemarivanja stare majke, liječnici ostali u šoku kad su vidjeli nesretnu ženu

Majka je jedno vrijeme bila na smještaju u domu, ali sam ju ipak vratio kući da se brinem o njoj. U veljači sam hitnu zvao 11 puta. Iz toga se može vidjeti tko se za koga brine - rekao je osuđeni sin


Autor: podravski.hr — 29.01.2019. / 8:48 Crna kronika

Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnici

Muškarac (49) iz okolice Đurđevca osuđen je zbog zanemarivanja potreba teško bolesne stare majke. U ožujku prošle godine majka je završila u koprivničkoj Općoj bolnici zbog probavnih problema. No, u bolnicu je stigla u pothlađenom stanju, nedovoljno obučena, a na sebi je imala istu odjeću u kojoj je dva mjeseca prije otpuštena iz bolnice. Osim toga, na sebi nije imala donje rublje i imala je neugodan miris na urin.

Riječ je o ženi koja je nedavno imala moždani udar, dementna je i nemoćna voditi brigu o sebi. Kako je bila izuzetno zapuštena i pothlađena, liječnici i medicinsko osoblje Hitnog bolničkog odjela zatražili su od Centra za socijalnu skrb intervenciju i njezino zbrinjavanje. Na temelju saznanja dobivenih od bolničkog osoblja i socijalnih radnika, đurđevački su policajci prijavili 49-godišnjeg sina koji se očito nikako nije brinuo o majci.

Majka je kod prijema u bolnicu imala temperaturu od samo 35 stupnjeva u izrazito zapuštenom higijenskom stanju, obučena samo u taknu prljavu majicu i prljave rupičaste hlače. Iz bolnice su potvrdili kako je istu odjeću imala na sebi kada je otpuštena kući u siječnju 2018. godine nakon moždanog udara. Stanje pacijentice liječnici su fotografirali i dopustili policiji i socijalnim radnicima da fotografije koriste prema potrebi.

Kada su ga ispitali kao osumnjičenika za prekršaj obiteljskog nasilja prema majci zbog zanemarivanja njezinih potreba kao osobe starije životne dobi, 49-godišnji sin je policajcima rekao kako se o majci brinuo koliko je mogao.

– Brat koji živi 40 godina u Njemačkoj svu brigu o majci prepustio je meni. Majku perem u lavoru jer ne može ući u kadu. Pelene joj nisam kupio jer mi je Centar obećao pelene, ali mi ih nisu dali. Dok sam ih imao, majka je nosila pelene, a dok ih nismo imali nije – rekao je policajcima 49-godišnji sin.

Protiv njega je na temelju svih prikupljenih dokaza pokrenut prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim. Sin je porekao krivnju i kao dovoljan dokaz naveo kako je majci hitnu pomoć zvao 11 puta.

– Majka je jedno vrijeme bila na smještaju u domu, ali sam ju ipak vratio kući da se brinem o njoj. U veljači sam hitnu zvao 11 puta. Iz toga se može vidjeti tko se za koga brine – rekao je osuđeni sin.

Dodao je kako je majka pokretna, pri zdravoj pameti i sama odlučuje o svemu.

– Ako ona to ne želi, na nju ne možemo utjecati ni ja ni doktor – rekao je sin koji je na sudu proglašen krivim i mora platiti 1000 kuna kazne. (ke)

FOTO: ILUSTRACIJA