Sin poznatog policajca iz našeg kraja vozio drogiran, nije ostao bez vozačke

Mladić (23), inače sin jednog dosta visoko rangiranog koprivničko-križevačkog policajca, mora platiti 5000 kuna novčane kazne i 3250 kuna troškova prekršajnog postupka zbog vožnje pod utjecajem droge. Policajci su ga zaustavili 14. srpnja 2019. godine oko 1.30 sati za upravljačem BMW-a u Varaždinskoj ulici u Križevcima. Da je doista bio pod utjecajem droga i lijekova utvrđeno je vještačenjem njegovih bioloških uzoraka u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Upravo zato što je njegove uzorke vještačio uzorni hrvatski kriminalistički centar, troškovi prekršajnog postupka popeli su se do visokih 3250 kuna koje mladić mora podmiriti zajedno s paušalnim troškom suda. Iako su policajci kao tužitelji tražili za njega šest mjeseci zabranu upravljanjima osobnim automobilima, sud to nije prihvatio, a policajci se na takvu odluku, bez obrazloženja u presudi, više nisu žalili.

Sudac Općinskog suda u Bjelovaru, Stalne službe u Križevcima, u obrazloženju svoje odluke naveo je “kako se radi o osobi kojoj je ovo bio prvi slučaj da je zatečen kako upravlja pod utjecajem droga”. Osim toga, naveo je križevački sudac u obrazloženju svoje odluke da mu ostavi vozačku dozvolu, kako je “mladić u postupku pronalaženja novog posla pri čemu je skoro za svaki posao nužno posjedovanje važeće vozačke dozvole, tako da bi u suprotnom teško mogao pronaći kakav posao”.

– Sud smatra kako ne postoji opravdana bojazan da bi okrivljeni mogao ponoviti ovakav ili sličan prekršaj jer se radi o osobi koja do sada nije bila kažnjavana zbog ovakvih ili sličnih prekršaja u prometu zbog čega smatra da okrivljeniku nije potrebno izreći predloženu zaštitnu mjeru zbog eventualnog sprječavanja da ubuduće čini slične prekršaje u prometu – napisano je u obrazloženju križevačkog suca.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za navedeni prekršaj predviđena je kazna u rasponu od 10 do 20 tisuća kuna, a zaštitna mjera zabrane upravljanja od najmanje pola godine može mu se izreći ako je prekršaj počinjen drugi put. Tako sudac koji mladiću nije izrekao mjeru zabrane upravljanjima vozilima B kategorije, zapravo zakonski u svojoj odluci nije pogriješio.

Mogao je prihvatiti prijedlog policije o određivanju zaštitne mjere, no za to prema važećem zakonu zapravo nije imao stvarno zakonsko uporište. To je možda i mala nelogičnost našeg prekršajnog zakona prema kojem se vožnja pod utjecajem alkohola u smislu izricanja zaštitnih mjera smatra gorim prekršajem od vožnje pod utjecajem droga gdje se prvi prekršaj ne kažnjava izricanjem dodatnih zaštitnih mjera zabrane upravljanja. Mladić, odnosno njegovi roditelji koji ga uzdržavaju, ako u roku od tri mjeseca plati dvije trećine iznosa kazne (3.333 kune), tada će mu kazna biti uvažena kao plaćena u cijelosti. U istom roku mora podmiriti i 3250 kuna troškova suda što su izuzetno visoki troškovi u odnosu na druge postupke. Ukupno je riječ o 6600 kuna.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI