Sindikat predškolaraca upozorio: Djecu će u vrtićima uskoro odgajati nestručne osobe

Podravski list profile

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske ocijenio je u četvrtak proceduru donošenja izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju nezakonitom upozoravajući da će predložene izmjene degradirati i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sindikat smatra štetnim za djecu prijedlog kojim se želi omogućiti 20 posto više djece u odgojno-obrazovnim skupinama preko broja propisanog Državnim pedagoškim standardom.

Na radno mjesto odgojitelja planira se zapošljavati na neodređeno vrijeme učitelje razredne nastave, koji će moći raditi samostalno u odgojno-obrazovnim skupinama s djecom od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu bez odgovarajućeg temeljnog obrazovanja i bez položenog stručnog ispita, dok istovremeno odgojitelji moraju imati temeljno obrazovanje i položeni stručni ispit.

Na mjesto ravnatelja dječjih vrtića planira se zapošljavati učitelje razredne nastave. 

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju ukazuje da je procedura donošenja izmjena navedenog zakona nezakonita, a tekst koji se predlaže je proturječan. 

“Donošenjem predloženih izmjena zakona degradirat će se, poniziti i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, koji smo desetljećima stvarali zajedno s hrvatskim stručnjacima”, tvrdi sindikat.

Smatra da se takvim pristupom dovode u pitanje opstojnost studija predškolskog odgoja i obrazovanja (preddiplomski sveučilišni studij predškolskog odgoja, stručni studij predškolskog odgoja, sveučilišni diplomski studij za odgojitelja i specijalistički studij predškolskog odgoja – magistra predškolskog odgoja ), kao i ustavno pravo na jednako obrazovanje. 

Sindikat stoga najavljuje borbu svim dopuštenim sredstvima protiv donošenja takvih izmjena zakona.

(Hina) pp/xsmar ymd

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Dan samaca oborio sve rekorde

Dan samaca koji se u Kini obilježava 11. studenog kao dan neudatih Kineskinja i neoženjenih Kineza postao je azijska verzija američkog Crnog petka. Kako piše

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti