Sindikat predškolaraca upozorio: Djecu će u vrtićima uskoro odgajati nestručne osobe

Podravski list profile

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske ocijenio je u četvrtak proceduru donošenja izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju nezakonitom upozoravajući da će predložene izmjene degradirati i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sindikat smatra štetnim za djecu prijedlog kojim se želi omogućiti 20 posto više djece u odgojno-obrazovnim skupinama preko broja propisanog Državnim pedagoškim standardom.

Na radno mjesto odgojitelja planira se zapošljavati na neodređeno vrijeme učitelje razredne nastave, koji će moći raditi samostalno u odgojno-obrazovnim skupinama s djecom od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu bez odgovarajućeg temeljnog obrazovanja i bez položenog stručnog ispita, dok istovremeno odgojitelji moraju imati temeljno obrazovanje i položeni stručni ispit.

Na mjesto ravnatelja dječjih vrtića planira se zapošljavati učitelje razredne nastave. 

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju ukazuje da je procedura donošenja izmjena navedenog zakona nezakonita, a tekst koji se predlaže je proturječan. 

“Donošenjem predloženih izmjena zakona degradirat će se, poniziti i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, koji smo desetljećima stvarali zajedno s hrvatskim stručnjacima”, tvrdi sindikat.

Smatra da se takvim pristupom dovode u pitanje opstojnost studija predškolskog odgoja i obrazovanja (preddiplomski sveučilišni studij predškolskog odgoja, stručni studij predškolskog odgoja, sveučilišni diplomski studij za odgojitelja i specijalistički studij predškolskog odgoja – magistra predškolskog odgoja ), kao i ustavno pravo na jednako obrazovanje. 

Sindikat stoga najavljuje borbu svim dopuštenim sredstvima protiv donošenja takvih izmjena zakona.

(Hina) pp/xsmar ymd

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI