SINDIKATI NAJAVILI: Od srijede generalni štrajk, blokirat ćemo cijelu državu! Ministar Mrsić: Neće biti blokade!

U srijedu možemo očekivati generalni štrajk prosvjetara, liječnika, carinika, socijalnih radnika, željezničara, svih državnih službenika...


Autor: podravski.hr — 28.05.2013. / 12:24 Aktualno

ZAGREB – Hrvatska će u srijedu, 5. lipnja, biti blokirana generalnim štrajkom svih javnih službi, najavili su danas čelnici sindikata na konferenciji za novinare u Zagrebu! O detaljima štrajka sindikati će upoznati javnost u ponedjeljak, 3. lipnja.
Doduše, 11 sindikalnih središnjica najavilo je da će od štrajka odustati ako do srijede postignu dogovor s Vladom, ali, kako sada stoje stvari, šanse za to nisu velike.
Sindikati jučer nisu uspjeli postići dogovor s Vladom, a za štrajk izjasnila se većina članova sindikalnih središnjica. Od srijede, dakle, vjerojatno nas očekuje kaos u zemlji. Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih.
– Vlada neće pristati na sindikalne zahtjeve, ali ne treba se bojati da će Hrvatska biti blokirana – rekao je danas ministar rada Mirando Mrsić.
Kako prenosi portal 24sata, ministar tvrdi da je nemoguć povratak svih prava koje traže sindikati jer bi za povrat božićnica, regresa i tri posto plaće trebalo dati 1,6 milijardi kuna. A da bi se to kompenziralo, trebalo bi otpustiti 16.000 ljudi.
Idući tjedan, tako, možemo očekivati generalni štrajk prosvjetara, liječnika, carinika, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poreznika, socijalnih radnika, željezničara, svih državnih službenika…