Siniša obrađuje 160 hektara zemlje: Uljana repica je još uvijek profitabilna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Siniša Rabar iz Sigeca, naselja na području općine Peteranec, krenuo je s pripremama za sjetvu uljane rupice. Ukupno obrađuje čak 160 hektara zemljišta, od čega je na 30 hektara uljana repica, na 80 kukuruz te na 50 pšenica. Posla, kaže on, ima tijekom cijele godine, no uz pomoć oca, sve stigne obaviti na vrijeme. 

Priču s našim poznatim poljoprivrednikom donio je u ponedjeljak Podravski list…

– Taman dok obavimo sve za sjetvu uljane repice krenut će nam berba kukuruza. Malo nam je problem što su nam parcele “raštrkane”, ali snalazimo se i uspijevamo odraditi sve što treba – priča nam Siniša Rabar.

Nedavno je, dodaje on, uložio 375.000 kuna u nabavu traktora i nove mehanizacije. Bez takvih ulaganja, naglašava Siniša, teško bi bilo kvalitetno odraditi sve ratarske poslove.

– Nisam mogao iskoristiti potporu za mlade poljoprivrednike u iznosu od 50.000 eura, no svejedno smo izdvojili vlastita sredstva za obnovu mehanizacije koja je ključna u našem poslu – kaže Siniša Rabar.

U ovoj i prijašnjim sezonama, ističe on, najisplativijim se pokazao uzgoj uljane repice. Iako je u ovoj sezoni otkupna cijena bila niža u odnosu na lani, dobrim prinosima ponovno je uljana repica ratarima donijela zaradu.

– Još uvijek je uljana repica profitabilna, a nadamo se da će tako i ostati. Uskoro kreće i berba kukuruza koji će u ovoj sezoni na našem području imati odlične prinose jer su mu pogodovale ove vremenske prilike – kaže Siniša Rabar.

No, odličan urod ipak ratarima ne donosi nadu da će rasti i prihodi od prodaje. Otkupna cijene kukuruza, uvjeren je Siniša, sigurno će biti niska, upravo zbog rodne godine kod nas u Podravini.

– Nedavno sam bio u Baranji i tamo je bila suša pa kod njih kukuruz neće tako uspjeti. No, svejedno, ponuda će biti veća od potražnje pa sigurno nitko od nas neće biti zadovoljan otkupnom cijenom kukuruza – zaključio je Siniša Rabar.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Degustacija vola oduševila Sesvečane

Općina Podravske Sesvete u sklopu proslave Dana Općine počastila je mještane i pečenim volom. Prava gastronomska delicija privukla je brojne mještane koji su uživali u

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI