Sinković: To što ribiči nemaju pametni telefon njihov je problem

Nakon usvajanja novog Pravilnika o prodaji ribolovnih dozvola ne stišava se bura oko nekih novih odrednica u samom Pravilniku koji je donijelo  Ministarstvo poljoprivrede, a rasprave traju i oko famozne aplikaciji mRibic. Podsjetimo, kako smo već pisali, u moru novotarija koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, aplikacija mRibic za pametne telefone izazvala je najviše kontroverzi.

Svi ribiči dužni su voditi popis ulova, tj. one ribe koje su ulovili i odlučili zadržati moraju upisati u popis ulova. Do sada se taj popis bilježio u posebnu bilježnicu, koju je ribič dobio kod kupnje ribolovne dozvole. Sada bi  se svaki ribolovac morao svojim pametnim telefonom prijaviti prilikom dolaska u ribolov. Zamišljeno je da svi ribolovci dolaskom na vodu otvore spomenutu aplikaciju i prijave se te unesu podatak na kojoj se vodi nalaze, a na kraju ribolova potrebno se odjaviti i napisati popis ulova.

Tako ispada da ako ne posjedujete niti jedno ili se spomenutim aparatima ne služite, ne možete ispoštovati Pravilnik o ribolovnim dozvolama, koji je Ministarstvo donijelo, ali ni Zakon o slatkovodnom ribarstvu jer niste u stanju ispuniti popis ulova, za što postoje prekršajne sankcije. Zbog ovih nejasnoća uputili smo upit Ministarstvu poljoprivrede da razjasni kako u ribolov mogu oni koji se ne služe pametnim telefonom ili računalom, no odgovor iz tog ministarstva nije došao, što je krajnje neobično, vezano uz prošlu praksu komuniciranja s tim Ministarstvom.

Petar Sinković

Oni su ovoga puta zaobišli svoju zakonsku obvezu da na upite medija odgovaraju u najkraćem mogućem roku. Kako smo već pisali, Ivica Sabolić, predsjednik koprivničke Zajednice ribolovnih klubova, naveo je da nikome tko ima ribolovnu dozvolu neće biti onemogućen ribolov. Isto pitanje uputili smo i predsjednicima ostalih koncesionara ribolovnog prava na području Podravine i Prigorja, koji su potvrdili da nitko neće priječiti ribolov, barem za sada.

Siniša Filipović, predsjednik đurđevačke Zajednice sportsko-ribolovnih klubova, ističe kako svake promjene zahtijevaju prilagodbu, ali ne trebaju imati mjesta za bilo kakvu paniku.

– U našem Sportsko-ribolovnom klubu Krap iz Virja za sve članove koji nemaju pametni telefon i e-mail adresu za izdavanje dozvola koristimo klupsku e-mail adresu te ih potom na odgovarajući način dajemo tim članovima. Vjerujem da će se tim primjerom voditi i ostali klubovi koji su članovi naše Zajednice – kaže Siniša Filipović.

I oko prijave ulova, dodaje Filipović, ribiči koji nemaju pametne telefone i nisu skloni “baratanju” aplikacijama, ne trebaju biti u strahu.

– Ulov im može prijaviti preko njihovih podataka bilo tko od članova obitelji ili prijatelja koji znaju raditi s aplikacijama. Što se pak tiče same prijave dolaska u ribolov, zasad nema zakonske odredbe da je ribič dužan to učiniti bez obzira na aplikaciju, a i taj će se problem za one koji nemaju pametni telefon rješavati u hodu. Aplikacija donosi određena olakšanja i pojednostavljuje dosadašnji način prijave ulova, no kao i kod svake promjene, potrebne je određeno vrijeme prilagodbe – zaključio je Siniša Filipović, predsjednik Zajednice ribolovnih klubova Đurđevac. Iz ŠRD-a Ludbreg napominju da ribolov nikome neće biti zabranjen, ali da ribiči moraju biti svjesni da će period tranzicije jednom završiti.

– Što je činiti onima koji nemaju mogućnost prijave na aplikaciju mRibic, treba pitati one koje su donijeli taj pravilnik. Naši ribočuvari ići će u susret tim ribičima, ali svima je jasno da period prilagodbe ne može ići unedogled. Ribiči će se morati snaći – napomenuo je Dražen Filipović, tajnik ŠRD-a Ludbreg.

 Što će biti s onima koji pametni telefon ne posjeduju,pitali smo dopredsjednika ŠRD-a Križevci, gdje su bili malo stroži u odgovoru.

– Nadamo se da takvih slučajeva neće biti, a ako se i dogodi da netko od ribiča nema pametni telefon ili aplikaciju, to svakako predstavlja problem. To je zakonska obveza samih ribiča, a ne kluba – rekao je Petar Sinković i još jednom pozvao sve članove kluba da svoj popis ulova predaju najkasnije do 31. siječnja.

 (md, db, ds)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI