ŠIRI SE ZARAZA Novi slučaj virusa Zapadnog Nila na području Koprivnice, to je već treći oboljeli od meningitisa

Starije osobe i djeca zbog slabijeg imunološkog stanja od takvih bolesti, u pravilu, teže se oporavljaju – kaže županijska epidemiologinja dr. Maja Blažeković


Autor: podravski.hr — 24.09.2018. / 9:11 Aktualno

Odjel za infektivne bolesti koprivničke bolnice

Potvrđen je još jedan slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila na području Koprivnice. Riječ je o 50-godišnjakinji iz Novigrada Podravskog, no iako je klinička slika pokazala da se radi o opasnom meningitisu, ipak je lakši slučaju pa nije bilo potrebe za liječenjem pacijentice u zagrebačkoj klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević.
Gospođa je primljena u koprivničku bolnicu u kojoj je liječena tjedan dana, a na kućnu njegu puštena je u petak. Potvrdila nam je to dr. Maja Blažeković, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
– Gospođa je imala samo blaže simptome i počela se dobro oporavljati pa je puštena kući. Radi se o osobi srednje životne dobi i oporavit će se bez posljedica, dok se starije osobe i djeca zbog slabijeg imunološkog stanja od takvih bolesti, u pravilu, teže oporavljaju – rekla je dr. Maja Blažeković.
To je zasad treći ovogodišnji slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u našoj županiji. Osoba s križevačkog područja također je oporavak nastavila kod kuće dok se pacijentica iz Kalinovca i dalje nalazi na intenzivnom liječenju u Klinici Fran Mihaljević.
– Prema informacijama koje imam, i ona se počela dobro oporavljati, no to je dugotrajan proces i pomaci su minimalni, ali ide nabolje. Gospođa nije pala u komu, cijelo vrijeme je bila pri svijesti te se situacija popravlja – rekla je dr. Blažeković.
Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od bolesti Zapadnog Nila dosad je u Hrvatskoj oboljelo ukupno 47 osoba, a dvoje zaraženih je umrlo. (sm)

Ilustracija / Centralni laboratorij Opće bolnice u Koprivnici

FOTO: ILUSTRACIJA