Siroti Tomo se zahvaljujući dobrim ljudima više ne boji zime

Krajem kolovoza pisali smo o teškoj sudbini Tome Mikulčića (62) koji živi na ludbreškom brijegu Sigečak, a sada je konačno dobio krov nad glavom. Desetak dobrovoljaca ludbreške vatrogasne zajednice, koordinirani i usmjeravani majstorima struke, u samo jednom dopodnevu napravilo je novi krov popraćen pripadajućom limarijom te su napravljene nove prilazne stube.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Podsjetimo, Tomo je živio u kući s krovom koji prokišnjava, bez struje i tranzistorom na baterije koji je bio jedino društvo. Tomo je inače rođen u siromašnoj obitelji, cijeli život pogođen je teškim bolestima pa je tako još 1985. godine proglašen radno nesposobnim jer je prebolio težak oblik tuberkuloze, a onda 2007. i 2014. prebolio i dva moždana udara.  Ipak, radio je cijeli život, a na kraju je završio doslovce bez krova nad glavom.

– Radio sam sve, više se niti ne sjećam što i za koga. Ne mogu reći da me tko pokrao ili iskoristio, radio sam od jutra do mraka. Sad više ne mogu, ne ide više – rekao nam je tada Tomo Mikulčić koji živi od socijalne pomoći i od onoga što si zaradi pomažući u vinogradima, ali to više nije toliko mnogo kao prije.

Tada nam je rekao kako mu nedostaje i struja i tekuća voda, no kako mu je jedino bitno krovište u čemu mu stvarno treba pomoć jer je prokišnjavanja bilo po cijeloj kući. Već tada su akciju pomoći Tomi Mikulčiću pokrenuli članovi DVD-a Ludbreg, a rekli su kako je želja da se vlastitim znanjima članova Društva osposobi kuća do normalne i sigurne funkcionalnosti i time omogući dostojanstvena starost. Na prve akcije nije se dugo čekalo pa je sunčani početak listopada označio radove na krovištu koje je promijenjeno u jednom danu te su napravljene nove prilazne stube, a u planu je u potpunosti promijeniti trošnu kućicu. U planu je postavljanje solarnih panela za električnu energiju, instalacija vodovodne infrastrukture pomoću spremnika za vodu i hidropak uređaja, promjena stolarije, nabavka osnovnog namještaja, sanitarija i ostalo za uređenje sanitarnog čvora. Provjerili smo kakvo je sada stanje i zatekli sretnog i nasmijanog Tomu koji nije imao dovoljno riječi da zahvali svima koji mu pomažu.

– Ma ovo je sad druga priča, bili su limari, zidari, dečki iz DVD-a, složili su krovište i stube, sad čekam i vrata nova, budu malo i pomaljali unutra i to je sada već druga priča. Sad je sve to drugačije, ispred budu promijenili i prozore. Posebno hvala dečkima koji su sve pokrenuli, kad su radili krovište bio je tu i kuhar, ja nisam imao nikakve brige i svima mogu samo zahvaliti, svima koji su pomogli, zima je blizu, ali sad je to sve skupa puno lakše. Evo i novi broj je gore i poštanski sandučić, samo mi nitko ništa ne piše – rekao je kroz smijeh Tomo koji ne može suspregnuti iskreno veselje zbog svake male sitnice pa smo i mi zadovoljni što smo bili mali dio pomoći dobrom duhu Sigečaka. Svi koji mogu i koji se žele uključiti u ovu plemenitu akciju donacije mogu uplatiti direktno na račun g. Mikulčića. HPB IBAN: HR8923900013212662907, a za sve pojedinosti donacija mogu se svakodnevno javiti Danijelu Posavcu (porukom ili tel na: 098/9529-254).

Kako se ne bi gomilalo nepotrebno, u DVD-u Ludbreg apeliraju da se svakako svi jave za konzultacije. Samo neki od donatora u ovoj akciji bile su firme „GLAS-KOP“, vl. Sven Glavak, „Šmer Gradnja“, vl. Šmer Ivica, Limarski obrt „JOCO“,vl. Josip Špoljarić, Hemar j.d.o.o., vl. Hemar Mladen, „Stolarija i pilana Jakopčin“ vl. Vjekoslav Jakopčin, Vinarija STRUČIĆ, vl. Tomislav i Sanja Stručić, Vinarija MAKAR, vl. Marko Makar, INFRASTRUKTURA d.o.o., vl. Stanislav Magić, Dach&Wand j.d.o.o., vl. Miroslav Vrabec, gosp. Gložinić Mladen, DVD Ludbreg, ali i mnogi drugi znani i neznani donatori koji su još jednom pokazali veliko srce Ludbrežana.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI