ŠIŠAJU NAS: Bjelovar će dobiti studenski dom, koprivničkim studentima “njuškalo” i vlak

Podravski list profile

Koprivnica se voli hvaliti kako je studentski grad, što u suštini i nije krivo, no nedostatak studentskog doma za smještaj većeg broja studenata veliki je minus podravskoj metropoli. Neizravno i Sveučilištu Sjever koje bi sigurno imalo još bolji “prolaz” među studentima čiji roditelji ne mogu financirati privatan smještaj. A, tu je i problem nedostatka smještajnih kapaciteta u Koprivnici koja u tom području ne prati razvoj sveučilišta. Studenti su prepušteni na oglase za iznajmljivanje stanova ili svakodnevno putovanje kućama autom, vlakom ili autobusom.

Naši susjedi iz Bjelovara, koji imaju “tek” Veleučilište, uskoro će imati studentski dom, sve zahvaljujući dogovoru Županije i Grada Bjelovara. U Koprivnici je to, čini se, nemoguće. Naime, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (Nezavisni) i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) potpisali su danas sporazum o suradnji na projektu prenamjene bivšeg učeničkog doma u centru grada u studenski dom za potrebe bjelovarskog Veleučilišta na kojemu studira oko 800 studenata.

Veleučilište u Bjelovaru, naime, nema osiguran subvencionirani smještaj studenata, a prenamjenom zgrade bivšeg Doma učenika srednjih škola stvorili bi se preduvjeti za daljnji napredak te visokoškolske ustanove, rečeno je na konferenciji za novinare u zgradi bivšeg Doma učenika u Nazorovoj ulici.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u petak su potpisali sporazum / Foto Hina

-Ovim potpisom omogućit ćemo da zgrada prijeđe u vlasništvo Grada Bjelovara, a Županija će povući svoj zahtjev za darovanje resornom Ministarstvu imovine. Grad Bjelovar potom će predati zahtjev da se ovaj prostor preuredi i prilagodi potrebama studentskog doma, kako bi se kroz taj euro projekt moglo riješiti pitanje smještaja studenata koji bi htjeli studirati na Veleučilištu u Bjelovaru – pojasnio je župan Bajs.

 Gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako će sporazum omogućiti brzo i optimalno rješenje.

-Županiji služi na čast što je ovaj objekt kvalitetno održavan i stoga nisu potrebna velika sredstva kako bi se prenamijenio u studentski dom. Imamo dovršen projekt u vrijednosti od 5,3 milijuna kuna koji ćemo u rujnu prijaviti na Fond za energetsku učinkovitost. Nakon obnove, dobivamo mogućnost da u vrlo kratkom roku dodatnih 60-ak studenata može upisati Veleučilište, a Bjelovar će vrlo brzo postati studentski grad, možda u sljedećih godinu dana – poručio je.

(Hina) xikok ytr, (ib)

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI