SJAJAN USPJEH Podravska studentica izumila ‘pametni stroj’ za sortiranje graha. Pogledajte video

Moja obitelj bavi se uzgojem graha, a kako je sortiranje mukotrpan posao koji zahtijeva i zapošljavanje radnika, došla sam na ideju da s kolegama izradim stroj koji će biti od koristi svim većim uzgajivačima - kaže Martina Franjo


Autor: podravski.hr — 04.10.2018. / 12:32 Aktualno

Martinina obitelj dosad je grah trijebila ručno

Martina Franjo iz Molva kod Đurđevca, studentica druge godine diplomskog studija financijske matematike i statistike, s kolegama Ivanom Židovom i Božidarom Đambićem te srednjoškolcem Petrom Židovom izradila je stroj za automatsko sortiranje graha.
Inovacija u području poljoprivrede radi na principu umjetne inteligencije i s lakoćom odvaja ispravna i neispravna zrna graha. Prvi prototip stroja u jednom satu može sortirati 25 kilograma graha, a plan je Martine i njene ekipe usavršiti inovaciju i njome pokrenuti biznis.
– Moja obitelj bavi se uzgojem graha, a kako je sortiranje mukotrpan posao koji zahtijeva i zapošljavanje radnika, došla sam na ideju da s kolegama izradim stroj koji će biti od koristi svim većim uzgajivačima. U samo mjesec dana izradili smo prvi prototip koji radi bez greške – ponosno će Martina Franjo.
Kako radi ta umjetna inteligencija? U njezin su ‘mozak’ pohranjene mnoge fotografije ispravnih i neispravnih zrna pa stroj nakon skeniranja s lakoćom ‘žito odvaja od kukolja’.

Svoju inovaciju namijenili su malim i srednjim poduzetnicima, a prema prvim procjenama cijena usavršenog stroja koji će sortirati 100 kilograma graha po satu kretala bi se oko 30.000 kuna. Iako je stroj prvenstveno prilagođen grahu, može se ovisno o potrebama tržišta, uz minimalne modifikacije, prilagoditi za sortiranje lješnjaka, badema, maslina i sličnih kultura.
– Naš je plan da stroj u skoroj budućnosti izađe na tržište. Sad se okrećemo njegovom usavršavanju i patentiranju. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj imamo čak 1554 obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem graha, a ukupno 9492 koji bi ga uz modifikacije za slične kulture mogle koristiti pa nam se samo na području Hrvatske nudi veliko tržište – kaže Martina Franjo.
Stroj je, dodaje Martina, prvenstveno namijenjen uzgajivačima koji godišnje imaju urod oko tri tone i njima bi već nakon četiri godine investiranje u kupnju ove inovacije bilo isplativo.
– S ovom inovacijom sudjelovali smo na najvećem startup natječaju u Hrvatskoj Good Game Liftoff te se plasirali u finale među deset najboljih projekata, što je potvrda da smo osmislili korisnu i isplativu inovaciju – zaključila je Martina Franjo.(db)

Martina Franjo sa svojim strojem za odvajanje ‘žita od kukolja’

Martina Franjo s kolegama koji su sudjelovali u izradi stroja

FOTO/VIDEO: PRIVATNI ARHIV