SJAJAN USPJEH Podravska tvrtka među pet najvećih svjetskih proizvođača uređaja za točenje piva

Uz Sjevernu Ameriku, šire se i na tržište jugoistoka Azije te Japana


Autor: podravski.hr — 06.03.2019. / 10:14 Aktualno

Ludbreška Oprema ima oko 220 zaposlenih

Ludbreška Oprema, obiteljska tvrtka koja proizvodi uređaje za ugostiteljstvo, prvenstveno rashladne uređaje za hlađenje i točenje piva, te uređaje za hlađenje i točenje ostalih pića, okreće se novim tržištima.

Danas zauzimaju poziciju među pet najvećih svjetskih proizvođača u tom segmentu, a cilj im je suradnja s jednim od najvećih svjetskih proizvođača piva, multinacionalkom iz Denvera (SAD) Molson Coors. Uz Sjevernu Ameriku, šire se i na tržište jugoistoka Azije te Japana. Na čelu ove tvrtke s 219 zaposlenih je mladi Domagoj Cvetko, koji je firmu preuzeo od osnivača i oca Tomislava, koji je trenutno član uprave ovog dioničkog društva. Oprema je, podsjeća, nastala još u 40-im godinama s različitim djelatnostima.

– Jedan od OUR-a bila je i naša Oprema uređaji, koja je u ovoj djelatnosti samostalno od 1976. Nakon što je 1986. istekao loan ugovor s Amerikancima, situacija je bila jako loša. Kako je moj otac radio u Opremi, dali su mu da dalje vodi posao – priča Domagoj Cvetko.

Navodi kako je njegov otac tada krenuo sa širenjem pivskog asortimana, a tijekom Domovinskog rata uz pomoć, opet svog oca, Domagojeva djeda, prikupio kapital i privatizirao kompaniju te intenzivno krenuo prema izvozu i širenju portfelja.

– Oprema je moja „starija sestra“, ja sam ovdje službeno deset godina, no već od 11. godine tu radim. Krenuo sam s brojenjem šarafa i čepova, a kako sam se školovao, prošao sam baš sve odjele – dodaje sadašnji šef uprave.

Ističe kako im ne pada na pamet prodavati kompaniju.

– Ne vidim potrebu bilo kakve akvizicije za bilo kakav novac. Da se krivo ne razumijemo, profit je bitan za razvoj, no ovo je obiteljska kompanija i ovdje mislim još dugo ostati. Dižemo plaće, širimo se, investiramo. Ne vidim razlog da uz pomoć države i boljih zakona ne postanemo hrvatski primjer uspjeha.

A upravo su nedavno dovršili veliki EU projekt vrijedan 15,3 milijuna kuna u proširenje i modernizaciju proizvodnog pogona i nove hale te ureda. Europa je projekt sufinancirala s 5,6 milijuna kuna. Zaposleno je 25 novih radnika. (ib)

Uz pomoć EU novca moderniziraju pogone i urede

Među pet najvećih svjetskih proizvođača rashladnih uređaja za ugostiteljstvo

Proizvode različite uređaje za ugostiteljstvo

FOTO: NIKOLA WOLF