SJAJNA VIJEST Švicarci u Đurđevcu otvorili najmoderniju tvornicu parketa u svijetu s 274 radnika

Ove godine proizvest će oko 800.000 četvornih metara vrhunskog parketa


Autor: podravski.hr — 24.05.2018. / 15:05 Aktualno

Bauwerkov pogon za proizvodnju parketa u Đurđevcu

Moćna švicarska grupacija Bauwerk Boen, jedan od vodećih europskih proizvođača parketa koji je prije godinu i pol preuzeo đurđevačku tvrtku Haas dom, službeno je danas otvorila nove proizvodne pogone u Đurđevcu. U opremanje nove pilane, kotlovnice i pogona za obradu drva i proizvodnju parketa uloženo je 187 milijuna kuna.
Za preuzimanje đurđevačkih pogona Švicarcima je presudna bila činjenica da drvna industrija u Đurđevcu postoji punih 20 godina pa ima stručan kadar, kao i dugoročni ugovori o nabavi sirovine s Hrvatskim šumama te blizina austrijskog, njemačkog, švicarskog i tržišta Istočne Europe.
– U pogonima je potpuno nova oprema i ovo je najmodernija tvornica parketa u svijetu. Sad je kapacitet 1,2 milijuna četvornih metara parketa, a mi ćemo u ovoj godini proizvesti oko 800.000 četvornih metara. Ispunili bi kapacitet da nema problema sa nabavom sirovine jer naša potreba je 16.000 kubika hrasta godišnje, a trenutno od Hrvatskih šuma imamo odobreno 3900 kubika. Zbog toga dio trupaca uvozimo iz Mađarske i BiH, iako nam to nije bio plan – kaže Klaus Brammertz, predsjednik Uprave Bauwerk Boena.

Klaus Brammertz (desno), predsjednik Uprave Bauwerk Boena i Igor Benaković, direktor pogona u Đurđevcu

Ulaganja u proizvodni pogon otvorila su i nova radna mjesta. U trenutku preuzimanja Švicaraca u Đurđevcu je bilo zaposleno 110 radnika, a danas ih je 274.
– Nećemo stati na toj brojci i zapošljavanje će biti nastavljeno. Tu nije riječ samo o radnicima u pogonu već i o direktoru proizvodnje, voditelju pilane, računovođama, ekonomistima, informatičarima i marketinškim stručnjacima – dodaje Klaus Brammertz.
Plan Bauwerk Boena je nastaviti ulaganja te udvostručiti kapacitete na 2,4 milijuna četvornih metara parketa.
– Cilj naše grupacije je postati vodeći proizvođač parketa u Europi. Ulaganja u udvostručavanje proizvodnje prvenstveno ovise o ugovoru s Hrvatskim šumama, odnosno količni trupaca koje će nam biti odobrene – zaključio je Klaus Brammertz.
Svečanom otvorenju prisustovavali su brojni uzvanici među kojima je bio i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te veleposlanik Švicarske u Hrvatskoj Stefan Estermann. (db)

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (desno) dolazi na svečanost

Švicarci su zaposlili 164 nova radnika

FOTO: DARKO IMBRIŠA