Sjajni gitarist: Luka najbolji u Nizozemskoj

Luka Lovreković iz Križevaca ima 25 godina, klasični je gitarist i pedagog i osvajač mnogih nagrada, a posljednja je stigla ovog mjeseca, i to međunarodna. Luka je osvojio prvu nagradu na velikom glazbenom natjecanju “Groningen Guitar Competition 2021” u Nizozemskoj, a osvojio je i nagradu publike. 

– Ovo je bilo treće izdanje natjecanja i godinama pratim rad organizatora. Koncept natjecanja je bio takav da je prvi krug organiziran u virtualnom izdanju, kada natjecatelji šalju videosnimku, a bilo je prijavljeno pedesetak natjecatelja. Nakon što je žiri preslušao sve, saznao sam da sam ušao u finale zajedno s još devetero natjecatelja i plan je bio da početkom ožujka putujem u Nizozemsku, no zbog situacije i finale je bilo održano u virtualnom izdanju. Lijep je osjećaj osvojiti prvu nagradu i nadam se da ću što prije održati turneju u Nizozemskoj koju će mi omogućiti nagrada na ovom natjecanju, a najslađa nagrada je nagrada publike – rekao nam je Luka.

Luka je i profesor u Glazbenoj školi Alberta Štrige

Osim ove nagrade, Luka se u karijeri može pohvaliti s još mnogo njih, a kaže kako mu je teško izdvajati jer svaka ima svoju priču. Osim što nastupa solistički, izdvaja suradnju s Trio Evocación  koji je osnovao zajedno s kolegama Lovrom Peretićem i Ivanom Šimatovićem 2016. godine, a upravo pobjedu na  Papandopulo natjecanju 2019. godine s Triom Evocación izdvaja kao posebnu jer su bili u konkurenciji s ostalim standardnim i nestandardnim komornim sastavima te kao jedini predstavnici gitare odnijeli su pobjedu.

– Od solističkih trenutaka, posebno ću pamtiti koncert u jednoj od najstarijih koncertnih dvorana (Ehrbaar Saal) u Beču prošlo ljeto u sklopu 30. izdanja Foruma Gitare. Trenutno je iza mene nekoliko jako intenzivnih tjedana, prošlog utorka u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu svirao sam u ciklusu Guitarra Viva zajedno s kolegama iz tria, što je bilo posebno jer ove godine slavimo pet godina zajedničkog rada te smo praizveli „Triptih“ mladog i sjajnog skladatelja Krešimira Klarića pred sedamdesetak ljudi – rekao je Luka i dodao kako je jedva čekao doći na pozornicu iako je bilo nervoze koja je nakon nekoliko minuta nestala.  

Osim što se natječe, Luka je i pedagog pa tako radi u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima kao učitelj gitare. Sam je glazbenu školu upisao sa sedam godina, a nakon završene osnovne i srednje glazbene škole u Križevcima upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao 2019. godine te iste godine upisao studij u Austriji pa se trenutno usavršava na Kunstuniversitätu u Grazu u klasi prof. Lukasza Kuropaczewskog. Pitali smo ga i koliko je vježbanja potrebno da se dođe do ovakve razine.  

– Najbitnije kod vježbanja je disciplina i kontinuitet. Kao student u Zagrebu, kad sam imao više slobodnog vremena, provodio sam 6-8 sati dnevno za gitarom, sada bih rekao da u 2-3 sata dnevno više napravim jer zbog manjka slobodnog vremena puno pametnije i organiziranije vježbam. Na tjednoj bazi jedan dan provedem bez gitare, ali slušam jako puno glazbe – ispričao je Luka.

Uz sve obveze slobodnog vremena je malo, a kaže kako ga voli provesti odmarajući i gledajući serije i filmove, a veliki je ljubitelj engleskog nogometa i kad stigne gleda Premier ligu. Prije nastupa uvijek ima tremu, a gitara je jedini instrument koji svira. Za kraj nam je ispričao i anegdotu s jednog od mnogih putovanja. – Puno putujemo na natjecanja, a svakako mi je u sjećanju ostalo putovanje s kolegama iz tria u Domodossolu (Italija). Bili smo primljeni na veliko natjecanje, smještaj smo rezervirali u zadnji čas pa smo završili tjedan dana u planinama u kolibici na krevetima od slame u hippie selu. Na kraju smo pobijedili na tom natjecanju, a kako smo dan poslije imali koncert u Udinama, bilo nam je jako čudno spavati u hotelu – prisjetio se Luka za kraj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI