Sjajni gitarist: Luka najbolji u Nizozemskoj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Luka Lovreković iz Križevaca ima 25 godina, klasični je gitarist i pedagog i osvajač mnogih nagrada, a posljednja je stigla ovog mjeseca, i to međunarodna. Luka je osvojio prvu nagradu na velikom glazbenom natjecanju “Groningen Guitar Competition 2021” u Nizozemskoj, a osvojio je i nagradu publike. 

– Ovo je bilo treće izdanje natjecanja i godinama pratim rad organizatora. Koncept natjecanja je bio takav da je prvi krug organiziran u virtualnom izdanju, kada natjecatelji šalju videosnimku, a bilo je prijavljeno pedesetak natjecatelja. Nakon što je žiri preslušao sve, saznao sam da sam ušao u finale zajedno s još devetero natjecatelja i plan je bio da početkom ožujka putujem u Nizozemsku, no zbog situacije i finale je bilo održano u virtualnom izdanju. Lijep je osjećaj osvojiti prvu nagradu i nadam se da ću što prije održati turneju u Nizozemskoj koju će mi omogućiti nagrada na ovom natjecanju, a najslađa nagrada je nagrada publike – rekao nam je Luka.

Luka je i profesor u Glazbenoj školi Alberta Štrige

Osim ove nagrade, Luka se u karijeri može pohvaliti s još mnogo njih, a kaže kako mu je teško izdvajati jer svaka ima svoju priču. Osim što nastupa solistički, izdvaja suradnju s Trio Evocación  koji je osnovao zajedno s kolegama Lovrom Peretićem i Ivanom Šimatovićem 2016. godine, a upravo pobjedu na  Papandopulo natjecanju 2019. godine s Triom Evocación izdvaja kao posebnu jer su bili u konkurenciji s ostalim standardnim i nestandardnim komornim sastavima te kao jedini predstavnici gitare odnijeli su pobjedu.

– Od solističkih trenutaka, posebno ću pamtiti koncert u jednoj od najstarijih koncertnih dvorana (Ehrbaar Saal) u Beču prošlo ljeto u sklopu 30. izdanja Foruma Gitare. Trenutno je iza mene nekoliko jako intenzivnih tjedana, prošlog utorka u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu svirao sam u ciklusu Guitarra Viva zajedno s kolegama iz tria, što je bilo posebno jer ove godine slavimo pet godina zajedničkog rada te smo praizveli „Triptih“ mladog i sjajnog skladatelja Krešimira Klarića pred sedamdesetak ljudi – rekao je Luka i dodao kako je jedva čekao doći na pozornicu iako je bilo nervoze koja je nakon nekoliko minuta nestala.  

Osim što se natječe, Luka je i pedagog pa tako radi u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima kao učitelj gitare. Sam je glazbenu školu upisao sa sedam godina, a nakon završene osnovne i srednje glazbene škole u Križevcima upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao 2019. godine te iste godine upisao studij u Austriji pa se trenutno usavršava na Kunstuniversitätu u Grazu u klasi prof. Lukasza Kuropaczewskog. Pitali smo ga i koliko je vježbanja potrebno da se dođe do ovakve razine.  

– Najbitnije kod vježbanja je disciplina i kontinuitet. Kao student u Zagrebu, kad sam imao više slobodnog vremena, provodio sam 6-8 sati dnevno za gitarom, sada bih rekao da u 2-3 sata dnevno više napravim jer zbog manjka slobodnog vremena puno pametnije i organiziranije vježbam. Na tjednoj bazi jedan dan provedem bez gitare, ali slušam jako puno glazbe – ispričao je Luka.

Uz sve obveze slobodnog vremena je malo, a kaže kako ga voli provesti odmarajući i gledajući serije i filmove, a veliki je ljubitelj engleskog nogometa i kad stigne gleda Premier ligu. Prije nastupa uvijek ima tremu, a gitara je jedini instrument koji svira. Za kraj nam je ispričao i anegdotu s jednog od mnogih putovanja. – Puno putujemo na natjecanja, a svakako mi je u sjećanju ostalo putovanje s kolegama iz tria u Domodossolu (Italija). Bili smo primljeni na veliko natjecanje, smještaj smo rezervirali u zadnji čas pa smo završili tjedan dana u planinama u kolibici na krevetima od slame u hippie selu. Na kraju smo pobijedili na tom natjecanju, a kako smo dan poslije imali koncert u Udinama, bilo nam je jako čudno spavati u hotelu – prisjetio se Luka za kraj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ludbreg petkom: Izlagala Klara Čopec

Program ‘Ludbreg petkom’ nastavljen je prošlog tjedna kada je održana izložba fotografija mlade autorice Klare Čopec. Klara Čopec rođena je 2001. godine u Zagrebu, završila

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI