Skandal u Podravini: Skupljala donacije za bolesnu prijateljicu pa dio zadržala za sebe?

Skandalozni slučaj moguće pronevjere novca skupljenog u humanitarnoj akciji potresao je Ludbreg. Naime, Ludbrežanka Mirjana Koštarić tvrdi da je  njezina prijateljica (identitet poznat redakciji) ukrala dio novca koji je skupljala za njezino liječenje karcinoma. Mirjana se liječila od teškog oblika tumora debelog crijeva zbog kojeg je prošla nekoliko teških operacija i od čega se liječi i danas.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kada je Mirjana prolazila operacije i bila prikovana za krevet, njezina je prijateljica krenula u skupljanje donacija za njezino liječenje. Mirjana kaže kako ona to nije tražila i kako taj novac njoj nije ni bio potreban te je upravo zbog toga rekla prijateljici koja je sakupljala novac neka ga ostavi kod sebe za slučaj da će trebati, a u suprotnom da će se taj novac proslijediti za neke druge humanitarne akcije.

– Prva dijagnoza bila je u ožujku prošle godine kad sam saznala da imam tumor debelog crijeva veličine lopte te sam bila na operaciji u travnju. Kada sam došla doma, moja prijateljica je rekla kako je za mene skupljala pomoć te mi je donijela neku kremu koja je stajala 4300 kuna. Tisuću je dala mojoj mami i 200 eura ako bude trebalo za operaciju, koja je naknadno i bila potrebna, jer su mi popucali prvotni šavovi te je to trebalo ponovno spajati, a tada sam doslovno imala rupu u želucu – rekla nam je Mirjana.

Dodaje kako lijek i taj novac na kraju nije htjela koristiti te je sve koji su joj dolazili i nudili pomoć upućivala svojoj dobročiniteljici. Od nje je kasnije tražila popis donacija kako bi mogla zahvaliti ljudima, no dobila ga je kasnije, tvrdi, nakon puno odugovlačenja. Onda je, kako nam kaže, shvatila kako on nije potpun i kako je pogrešan.

– Sve je krenulo s jednom ekipom koja je skupljala za mene i koja me pitala kako je zdravlje. Ja sam se iznenadila kada su mi rekli da su skupljali jer njihovih donacija nije bilo na popisu koji sam dobila. Tada me druga prijateljica pitala znam li uopće koliko je točno skupljeno pa mi je sve postalo sumnjivo. Pitala sam prijateljicu i onda je krenulo muljanje. Najprije je rekla da je skupljeno samo dvije i pol tisuće kuna, a kasnije mi je rečeno da je skupljeno osam tisuća kuna. Na kraju sam sama zvala ljude i pitala koliko su dali, i onda sam shvatila da mnogo novca nedostaje  – ispričala je Mirjana.

Cijeli je slučaj tada prijavljen policiji gdje je Mirjani rečeno da prijavu može podnijeti osoba koja je donirala više od dvije tisuće kuna. Tada se našla jedna od donatorica koja je uplatila više od dvije tisuće kuna te je sve prijavila policiji, koje je kasnije podnijela kaznenu prijavu protiv Mirjanine prijateljice.

– Koliko sam shvatila, ona nije htjela uzimati velike donacije. Bilo je nekoliko ljudi koji su pitali koliko košta liječenje da plate cijeli iznos, ali to nije htjela uzimati. Saznala sam da je od jedne osobe uzela 1600, od druge 1500 kuna. Žao mi je jedne djevojke koja je dala 200 kuna, skoro pa zadnjih, a nije je bilo ni na popisu – prepričava nam Mirjana.

Nakon svega, Mirjana će na sud ići u svojstvu svjedokinje te kaže kako hoće da se sazna istina i da se nađe novac. Dodaje i kako je primila prijetnje svoje bivše prijateljice i njezine mame koje su nekoliko puta bile kod nje, a saznala je da su je ocrnjivale i govorile da je ona taj novac primila i potrošila na novo krovište.

– Na kraju svega, ispast će da je ona humanitarka, a da sam ja potrošila novac.. Nadam se da će se sve razjasniti na sudu, ali isto tako želim da se zna u javnosti. Ja ovo nisam nikad tražila i na kraju mi je prijateljica napravila užas od života – rekla je Mirjana.

Kako bi dokazala svoje tvrdnje, Mirjana nam je pokazala i prepisku i poruke koje je razmjenjivala sa svojom prijateljicom. Zatražili smo i drugu stranu priče, no Mirjanina prijateljica nije bila raspoložena za razgovor te je samo kratko odgovorila kako nema komentara.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI