SKANDALOZNI HŽ Vlak iz Zagreba kasnio gotovo dva sata, ali putnici nisu dobili ni običnu ispriku

Europski parlament donio je uredbu kojom se regulira povrat novca u slučaju kašnjenja vlaka, ali je 2014. godine tadašnji ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić donio odluku da se primjena odgađa do prosinca ove godine


Autor: podravski.hr — 11.03.2019. / 12:22 Aktualno

Vlak je u koprivnički kolodvor ušao tek oko ponoći

Da vlakovi u Hrvatskoj kasne, pogotovo na pruzi između Zagreba i Koprivnice na kojoj već dvije godine traju radovi, i nije neka vijest. No kada vlak zakasni gotovo dva sata, a da putnicima nitko ništa ne objasni, to nije uobičajena praksa čak i za Hrvatske željeznice.

Upravo se to dogodilo s vlakom u utorak, koji je iz Zagreba krenuo na vrijeme, u 20.44 sati, ali nije u Koprivnicu stigao u 22.09, kako to piše u voznom redu.

– Stali smo u Dugom Selu i stajali više od sat i pol vremena, a nitko nam ništa ne govori. Onda su nas utrpali u autobuse do Vrbovca, onda u drugi autobus do Križevaca. Nitko nam ništa nije rekao, a kamoli da se tko nama putnicima ispričao – kazao nam je ogorčeni putnik vlaka koji je, umjesto u 22.09 sati, u koprivnički kolodvor ušao nekoliko minuta prije ponoći.

Od Ivane Čubelić, glasnogovornice HŽ Putničkog prijevoza, doznali smo kako je vlak stajao zbog nestanka napona u kontaktnoj mreži između Dugog Sela i Vrbovca, do kojeg je došlo oko 18 sati. Ona se ispričava putnicima kako zbog kašnjenja, tako zbog toga što ih osoblje vlaka nije ni o čemu izvijestilo.

– Propisima HŽ Putničkog prijevoza definirana je obveza vlakopratnog osoblja vezana uz pružanje informacija putnicima tijekom putovanja, osobito u slučaju izvanrednih događaja i poremećaja u prometu, kada je vlakopratno osoblje dužno obavijestiti putnike o razlozima kašnjenja i pružiti informaciju o supstituciji prometa autobusima. Sukladno navedenom, vlakopratno osoblje vlaka upozoreno je na poštivanje propisa i važnost obavještavanja putnika – kazala je ona.

Međutim, osim zakašnjele isprike, putnici nemaju pravo na drugu zadovoljštinu, poput povrata novca za kupljenu kartu.
Još 2007. godine Europski parlament donio je uredbu kojom se regulira povrat novca u slučaju kašnjenja vlaka, ali je 2014. godine tadašnji ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić donio odluku da se primjena te uredbe odgađa do 3. prosinca ove godine.

Nakon tog datuma putnici će imati pravo na povrat 50 posto cijene karte za kašnjenje od 60 do 90 minuta, za kašnjenje između sat i pol i dva na 75 posto, a za kašnjenje dulje od dva sata za povrat sveg novca za kartu. (hš)

FOTO: HRVOJE ŠLABEK