Škole spremne: Matura je malo drukčija nego prije, no u dva detalja učenici su zakinuti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Državna matura koja počinje 8. lipnja ove će godine u koprivničkim srednjim školama izgledati malo drugačije nego što je to bilo ranije.

 Promjena je i to što će zbog poštovanja socijalne distance u istom trenutku u učionici moći biti manji broj učenika.  Zbog potrebnog razmaka od metar i pol između učenika, u jednoj prostoriji bit će nekoliko učenika manje nego prošle godine. Naime, u jednoj učionici može biti najviše 14 učenika.

Ipak, najvažnije za učenike je to što će dio gradiva ipak biti izostavljen iz ispitnih pitanja. Pandemija koronavirusa prebacila je nastavu online pa se na maturi neće naći pitanja iz gradiva koje pripada u drugi dio završnog razreda.

– Inzistiranjem Udruge ravnatelja, a paralelno i maturanata, uspjeli smo dobiti odluku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje da se na maturi ne piše ispitno gradivo iz drugog polugodišta četvrtog razreda. Stoga neravnopravnost do koje je dolazilo na virtualnoj nastavi ne bi smjela utjecati na državnu maturu – smatra Vjekoslav  Robotić, ravnatelj koprivničke gimnazije.

Činjenica od koje se ne može pobjeći je to da se učenici ove godine za maturu nisu mogli jednako kvalitetno pripremati kao njihovi prethodnici, no tu je ipak riječ o višoj sili.

– To je točno. Ravnopravnost je u tome da su svi u istoj poziciji, nažalost lošoj. U još lošijoj poziciji su učenici zagrebačkih škola u kojima je potres stvorio štetu – izjavio je Robotić.

Što se tiče upisa u prve razrede, u koprivničkoj gimnaziji sve je isto kao i prošle godine, no ova je generacija bila zakinuta za još jednu stvar, a to je promocija škola. Učenici bi tako mogli vidjeti koja škola najbolja odgovora njihovim afinitetima.

– Zbog trenutačne situacije više ne možemo do njih u škole, a prošle godine imao sam više od 30 sastanaka s djecom i roditeljima u svim osnovnim školama županije. Napravljen je bypass putem županijskog vodiča, a nama ravnateljima ostala je promocija na radio postajama, portalima, društvenim mrežama i službenim stranicama škola – zaključio je Vjekoslav Robotić.

No kad su u pitanju upisi, postoji jedna pozitivna novost.

– Upise učenika roditelji će moći obaviti i elektronskim putem tako da skenirane dokumente pošalju na adresu škole. Za veći broj roditelja to će biti prednost.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI