ŠKOLSKA TVORNICA Učenici proizvode maslac, goudu i vrhnje, a kupci su ludi za tim proizvodima

Možemo se pohvaliti da smo uspjeli kupiti i skupocjenu opremu, i to bez ičije pomoći, vlastitim sredstvima – ponosno će Ivanka Juraić, mentorica učenika


Autor: podravski.hr — 21.11.2017. / 14:13 Aktualno

Mljekarski praktikum srednje škole u Križevcima najbolji u Hrvatskoj

Kupci su poludjeli za domaćim maslacem od križevačkog mlijeka koji proizvode učenici Srednje gospodarske škole Križevci. Trenutno se prodaje po 80 kuna za kilogram, što je porast cijene s donedavnih 55 kuna, nakon što se cijena maslaca na svjetskom tržištu vinula u nebesa. No, i dalje je jeftiniji od razvikanije konkurencije iz supermarketa u kojoj se kilogram trži za 100 kuna. Križevački kupci pak upozoravaju – školski je maslac stoput bolji od tvorničkoga.

Mihaela Bašić, učenica trećeg razreda koja dolazi iz Božjakovine, naselja u Zagrebačkoj županiji, i Domagoj Tomada iz Cirkvene, naselja u općini Sveti Ivan Žabno, dvoje su od 300-tinjak učenika Srednje gospodarske škole koja godinama uspješno radi s nekoliko izvrsno opremljenih praktikuma. Oni dane provode u mljekarskom praktikumu, ujedno i jednom od najproduktivnijih u kojem se dnevno obradi oko 300 litara svježeg mlijeka od kojeg proizvode maslac, svježi kravlji sir, domaći kuhani sir, kiselo vrhnje, sir prgicu i polutvrdi sir goudu prema originalnom nizozemskom receptu. Sve to prodaju svakog radnog dana od osam do 12 sati.
– Htjela sam upisati nešto drugačije i novo. Većina mojih prijateljica je upisala frizerske škole i slično, dok sam ja htjela nešto konkretnije – rekla je Mihaela Bašić.

Kupci su ludi za maslacem kojeg proizvode učenici

Domagoj Tomada već je od najmanjih nogu u poljoprivredi pa mu je izbor ovakvog školovanja došao prirodno.
– Imamo nešto krava kod kuće, ali ništa velikog. Namjeravam nakon škole nastaviti raditi u ovoj struci – zaključio je D. Tomada.
Mljekarski praktikum jedini je takav u Hrvatskoj. Otvoren je prije 18 godina kao rezultat suradnje nizozemske i hrvatske vlade. Dobili su opremu, recepture i čak 20 mliječnih krava, a povrh svega, nizozemski stručnjaci učili su profesore i učenike kako se što radi po njihovim metodama. Sve to škola je ‘zaradila’ kao najstarija takva u Hrvatskoj.

No, još je impresivniji podatak da su Srednja gospodarska i srodno Visoko gospodarsko učilište proizašle iz nekadašnjeg Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta koje je osnovano prije 157 godina.
– Možemo se pohvaliti da smo ovakvim načinom rada već uspjeli kupiti i skupocjenu opremu, dakle bez ičije pomoći i bez ikakvih natječaja, vlastitim sredstvima – objasnila je Ivanka Juraić, mentorica učenika u Mljekarskom praktikumu.

Tu su i ukusne učeničke prgice

Dodala je kako proizvodnja maslaca nije kompliciran proces, a dobiva se bućkanjem kiselog vrhnja u bućkalici. Učenike na praski još podučava i Ankica Markulin. Tjedno obrade oko 1500 litara mlijeka od čega naprave 160 kilograma svježeg sira, 90 kilograma kiselog vrhnja, 30 kilograma prga i oko osam kilograma maslaca. Sve što proizvedu prodaju. U pola sata, koliko smo proveli kod njih u praktikumu, ulazna vrata gotovo da se nisu zatvarala.

Mentorica Ivanka Juraić s maslacem

Mlijeko koje koriste dolazi iz govedarskog praktikuma. Dodatni plus njihova maslaca jest što je proizveden iz kiselog vrhnja, a ne kao ostali iz slatkog. Naravno, i vrhnje sami proizvode. Osim mljekarskog praktikuma Srednja gospodarska škola Križevci posjeduje govedarski, voćarski, strojarski, vrtlarski i ratarski praktikum. (go)

Učenici u mljekarskom praktikumu

Mlijeko za maslac i sireve stiže iz govedarskog praktikuma

FOTO: NIKOLA WOLF
VIDEO: GORAN OBRAN