SKORO SE POTUKLI Župan šefu oporbe: Bum te opandrčil! Šef oporbe: Boli te istina o kumovom bonusu

Oporbi je dobacivao da su majmuni i debili, to je dno dna - ogorčen je Željko Vugrinec (SDP)


Autor: podravski.hr — 27.02.2018. / 11:31 Aktualno

Željko Vugrinec (SDP) i župan Darko Koren (Mreža)

Bum te opandrčil! – doviknuo je na samome kraju jučerašnje četverosatne sjednice Županijske skupštine župan Darko Koren (Mreža) šefu oporbe Željku Vugrincu (SDP) kad mu je ovaj s govornice spočitnuo (ne)rad Županijske uprave za ceste, na što se uključio dožupan Darko Sobota (HDZ), koji sjedi uz Korena, rekavši: Nebu, ja te bum branil!
Bila je to kulminacija verbalnog rata koji je župan tijekom cijele sjednice vodio s oporbenim skupštinarima. Oni su stalno podsjećali na milijunski bonus koji si je isplatio Korenov kum Mladen Jozinović i na „kupovinu“ kojom je sklopljena vladajuća većina, dok je župan s govornice nekoliko puta ustvrdio kako je razina rasprave „dno dna“, a iz klupe je stalno dobacivao.
Tlak mu je na početku sjednice digao Vugrinec amandmanom na izmjene Poslovnika predloživši da se uvrsti odredba kojom bi se zabranila bilo kakva rasprava o vezi između Korena i Jozinovića. Amandman je odbijen.
Za rasprave o izvješću o županovu radu u drugoj polovici prošle godine, pak, Vugrinec je Korena podsjetio na obećanje da će podnijeti ostavku ako ne budu izgrađena brza cesta i Obrtnička škola u Koprivnici, dometnuvši kako je aktualnu većinu u skupštini osigurao „kupnjom prebjega iz redova HSU-a i HNS-a.
– Sad mi je potpuno jasno zašto kolege iz HSU-a i HNS-a nisu željeli biti s vama, ja s vama ne bih bio ni tri minute Upozoravam vas da ne prelazite mjeru, nemojte aludirati na moj moral i poštenje, ja pošteno živim svoj život – replicirao mu je Koren u patetičnom tonu.
Vugrinec je danas komentirao županovo dobacivanje da će ga „opandrčiti“.
– Ne podržavam takvu komunikaciju, ali moram reći kako to nisam doživio kao ozbiljnu prijetnju i nadam se da je bilo izrečeno u žaru borbe. No, takve riječi svakako ne priliče jednom županu. Na zadnjoj sjednici Koren je definitivno pretjerao. Doslovce je žestoko izvrijeđao oporbu. Riječima poput majmuni ili debili nikako nas ne bi smio častiti. Ljestvicu lijepog ponašanja spustio je na dno. Zašto? Očito istina boli, očito mu smeta što stalno podsjećamo kako je dopustio da se isplati bonus njegovu kumu u Piškornici i očito mu smeta što smo tijekom njegovog izvješća o radu konstatirali kako nije ništa napravio u svojih deset godina ukupnog mandata – rekao je on.
S druge strane, Koren tvrdi kako je način na koji se Vugrinec ponaša ispod „razine kulturne demokratske rasprave“.
– Evo, u trećem sam mandatu kao neposredno izabrani župan i vidim kako je svaka nova generacija esdepeovaca gora od prethodne. Taman kad misliš da ne može gore, onda dođu novi esdepeovci i gori su od prethodnih. To što Vugrinec vrijeđa, to kako i što govori još ne proizvodi moju reakciju, a moglo bi. On pretjeruje u svojim izjavama i mogao bih se drugačije njime pozabaviti, ali o tome još razmišljam – kazao je župan.
Na pitanje na što konkretno misli, odgovorio je: – Na pravne korake, pa ne bih ga valjda išao tući. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF