Skriva li Vlada informacije o gradnji objekta za migrante?

Podravski list profile

ZAGREB, 19. ožujka 2019. (Hina) – Mostov saborski zastupnik Marko Sladoljev prozvao je u utorak Vladu i MUP da su netransparentni, izbjegavaju odgovornost te ne daju jasne informacije kakav objekt, odnosno prihvatilište za migrante i tražitelje azila planiraju graditi u Maloj Gorici kod Petrinje, kao i tko će u njemu biti smješten.

 “Netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti u ovom slučaju jedina su konstanta kod lokalne, županijske i državne vlasti. Gradonačelnik Petrinje inzistirao je da se imenuje povjerenstvo koje bi trebalo biti ‘smokvin list’ za njegove obmane i prikrivanje informacija, kako to obično biva“, kazao je Sladoljev.

 Na konferenciji za novinare osvrnuo se na Vladin plan da na prostoru nekadašnjeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici gradi prihvatili, s obzirom da je MUP-ov sektor za schengensku koordinaciju i EU fondove navodno ljetos odlučio dodijelili novac za provedbu projekta ‘Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju”.

 Mostovac je naglasio kako nema ništa protiv “migranata i očajnih ljudi koji su prošli silne patnje”, ali napomenuo da su Petrinja i Petrinjci strašno stradali u Domovinskom ratu te da su “točne informacije najmanje što smo im dužni“.

Nitko ne želi da se migrantima ne izađe u susret, ali laži i obmane produljuju agoniju 

 “Nitko ne želi da se patnje migranata produlje i da im se ne izađe u susret, ali upravo laži i obmane produljuju ovu agoniju i bude sumnju u to što je prava namjera Vlade i lokalnih vlasti“, zaključio je Sladoljev.

 Na konferenciji za novinare vijećnici i branitelji Sisačko-moslovačke županije zatražili su od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i MUP-a da hitno objave precizne i jasne informacije o objektu za migrante. “Zadnji događaji pokazali su da su građani Petrinje i okolice obmanuti i sustavno dezinformirani oko smještaja migranata. Takav način komunikacije budi sumnju u svim Petrinjcima i građanima Banovine, te s pravom smatramo da postoji nešto što nam se taji“, poručili su.

 Mostov vijećnik u Skupštini Sisačko-moslavačke županije Milan Brigljević kazao je kako već godinu i pol postavljaju pitanja gradonačelniku Petrinje i saborskim zastupnicima o tom prihvatilištu, ali da oni skrivaju informacije o “dvojbenoj odluci MUP-a o smještaju migranata”.

Nismo dobili informacije o pristanku lokalne zajednice, iako je to jedan od uvjeta 

 “Tražili smo i informaciju o tome tko je dao suglasnost lokalne zajednice za pokretanje cijelog projekta, jer njezin pristanak bio je jedan od uvjeta za taj projekt, ali je nismo dobili.“, rekao je Brigljević.

 Nezavisni vijećnik u petrinjskom Gradskom vijeću Miljenko Bušić zamjerio je vlastima da je upravo uskraćivanje svih važnih informacija građanima Petrinje rezultiralo njihovom uznemirenošću i strahom“.

 “Branitelji Petrinje tada su reagirali i prikupili gotovo tri i pol tisuće potpisa protiv gradnje centra. Prije realizacije ovakvog projekta građani Petrinje moraju biti upoznati sa svim pojedinostima. Od završetka Domovinskog rata RH nije investirala ni u jedan značajniji projekt u Petrinji, a riječ je o gradu u kojem je život izgubilo gotovo 600 branitelja i civilnih žrtava rata, a materijalna šteta procjenjuje se na gotovo milijardu kuna.“, istaknuo je Bušić.

(Hina) xsbar ytr

FOTO: Cropix

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti