Skrivena opasnost koronavirusa: Čestice ovdje ostaju i po pola sata

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kapljice koje izlaze iz usta kada se zakašljemo ostaju u zraku u dizalu i do pola sata ako su vrata dizala zatvorena, pokazalo je istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišta Amsterdam u bolničkom su dizalu oponašali proces kašljanja kako bi utvrdili koliko dugo zaražene kapljice opstaju u različitim uvjetima.

Otkrili su kako će kapljice u zatvorenom dizalu ostati u zraku i do pola sata nakon što se osoba u njemu zakašljala, međutim, ako otvorite vrata dizala, zadržat će se oko četiri minute. U normalnom radu dizala, kojemu se često vrata otvaraju i zatvaraju, kapljice ostaju u zraku oko deset minuta nakon što se osoba zakašljala ili je u dizalu glasno pričala. Znanstvenici savjetuju nošenje maski kako bi se kapljični prijenos sveo na minimum te svakako upozoravaju da je dobra ventilacija ključna, i to ne samo kada je dizalo u funkciji, već cijelo vrijeme.

Aerosoli, koji su zapravo male respiratorne kapljice, nešto su na što se svode istraživanja o prijenosu koronavirusa jer se smatra kako su upravo oni glavni način prijenosa zaraze, kažu znanstvenici. Kako bi stvorili kapljice veličine aerosola koje ljudi iskašlju, napravili su poseban sprej kojim su poprskali unutrašnjost dizala te su potom osvijetlili te čestice posebnim laserom kako bi ih mogli prebrojiti i vidjeti koliko im se broj smanjuje kroz vrijeme. Istraživanje je provedeno u dizalu koje je radilo kao što radilo prosječno dizalo u stambenoj zgradi ili bolnici, što znači da su mu vrata bila otvorena 10 do 20 posto vremena.

– Otkrili smo da u dizalu koje tako radi, česticama koje nose virus treba 12 do 18 minuta prije nego se njihov broj smanji. Kada su vrata dizala neprestano otvorena, to se vrijeme smanji na dvije do četiri minute – kažu znanstvenici te dodaju kako ispljuvak (mješavina sline i sluzi koju iskašljemo) koji sadrži virus, a iskašljao ga je pacijent s blagim simptomima bolesti, može nositi između deset tisuća i jedan bilijun kopija virusa po mililitru. Jedan bilijun kopija odgovara jednoj virusnoj čestici po kapljici aerosola.

– Za usporedbu, glasno pričanje može proizvesti više od sto tisuća kapljica u minuti, dok, ako se zakašljete samo jednom, već ste proizveli preko nekoliko milijuna takvih kapljica – kažu te dodaju ako udahnete zrak u dizalu u kojem se zakašljao pacijent koji je pozitivan na koronavirus, vi ste automatski udahnuli tisuće COVID-19 čestica u minuti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI