SKRIVENA POŠILJKA ZA SRBIJU Križevčani uhićeni zbog šverca sperme vrijedne četiri milijuna kn!

Kada su carinici zatražili otvaranje pošiljke čiji se teret "razišao", brojanjem je utvrđeno kako je čak 8000 doza više nego što je prijavljeno u papirima


Autor: podravski.hr — 05.06.2013. / 16:00 Aktualno

KRIŽEVCI – Kako Podravski list ekskluzivno doznaje, zbog šverca bikovog sjemena uhićeni su Antonio Orak (38), šef križevačkog Centra za reprodukciju u stočarstvu, i voditeljica proizvodnje Ivanka Majić Bajić (48).
Prema informacijama koje posjedujemo, Orak i njegova suradnica osumnjičeni su za organiziranje nezakonitog izvoza čak 8000 doza sjemena bikova vrijednih oko četiri milijuna kuna izvan Hrvatske. Nakon uhićenja, Orak i Ivanka Majić Bajić saslušani su na Županijskom sudu u Varaždinu, gdje im je određen 30-dnevni pritvor zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.
U policiji navode kako su “osumnjičenici tijekom 2011. do 2013. godine izvezli biološkog materijala u količinama većim od onih prikazanih u izvoznoj carinskoj dokumentaciji i poslovnim knjigama”. Prema našim podacima, s Orakovim potpisom u Srbiju poslano je nekoliko pošiljaka s ukupno 15.000 doza bikovog sjemena. Kada su carinici zatražili otvaranje jedne pošiljke čiji se teret “razišao”, brojanjem je utvrđeno kako se nalazi čak 8000 doza više nego što je navedeno u prijavljenim dokumentima.
Kako jedna doza bikovog sjemena vrijedi 500 kuna, ukupna vrijednost švercanog reproduktivnog materijala procjenjuje se na gotovo četiri milijuna kuna. Centar za reprodukciju u stočarstvu inače je u većinskom vlasništvu mesnog ‘carstva’ poznatog poduzetnika Stjepana Fiolića, a desetljećima uzgaja najkvalitetnije bikove u ovom dijelu Europe.
Foto: Uzimanje sjemena u križevačkom Centru za reprodukciju