Skromna, ali izuzetno zdrava namirnica na kojoj se razvijalo čovječanstvo…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Krumpir je u naše vrijeme na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće, koje ne sadrže vitamine, no to jednostavno nije istina. Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano kao skroman krumpir. Zaboravljamo da je ova skromna namirnica igrala važnu ulogu u povijesti čovječanstva i mnogo puta spašavala je ljude od gladi tijekom rata ili u područjima loših klimatskih uvjeta.

U mnogim zemljama krumpir je pogodovao rastu stanovništva i ekonomskom razvoju. Krumpir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4000 godina. Krumpir je ekološki čista namirnica, a uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj  nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste). Po količini fenolnih spojeva krumpir se može usporediti s brokulom, špinatom i keljom pupčarom. Flavonoidi koje sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih putova i raka.

Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak – kukoamin – koji štiti od visokog tlaka. Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu, ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine, sadrži više kalija nego banana te više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća. Sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna, dobar je izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina, ne sadrži masnoće i kolesterol, a nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C.

Fitness gurui su proglasili krumpir namirnicom koja deblja, no provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu. Osobe koje su tijekom šest tjedana svakodnevno konzumirali 7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego mršavjele! To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća.

Kada govorimo da je krumpir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu! Pomfrit sadrži velike količine “loših” masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola. Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid – poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine. Krumpir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja: obloge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta, ozeblina.

Umivanje sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu, a obloge od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje. Kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak. Kod gastritisa uzima se jedna žlica soka od krumpira tri puta dnevno prije obroka, piše alternativa-za-vas.com (pl)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI