“Škrti” Novigraci bacili rukavicu: Prvi odlučili otvoriti proračun javnosti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Novigrad Podravski bit će prva hrvatska općina koja će u potpunosti otvoriti proračun javnosti. Od Nove godine svatko tko to želi moći će vidjeti baš svaku transakciju koja se provodi preko općinskog računa.

Prva i jedina dosad jedinica lokalne uprave koja je to već uvela jest Grad Bjelovar. Od svibnja ove godine jednostavnom pretragom na posebnoj web stranici svatko može pronaći sve isplate iz gradskog proračuna u prošloj i ovoj godini. Ukucate li u tražilicu, primjerice, ime i prezime gradonačelnika, aplikacija će pokazati da si je Dario Hrebak u ožujku prošle godine kupio torbu za laptop za 240 kuna ili da je u rujnu prenoćio u Rapcu o trošku poreznih obveznika za 785 kuna. I sve ostalo.

Tako nešto od siječnja očekuje načelnika Novigrada Podravskog Zdravka Brljeka (SDP), na čiju inicijativu općinski proračun postaje potpuno transparentan.

Načelnik Zdravko Brljek

– Nije to ništa mudro ni hrabro niti revolucionarno, mislim da bi svugdje trebalo biti tako, ljudi bi trebali znati kamo idu novci iz proračuna. Nije to privatna firma – rekao je Brljek, koji je još lani vijećnicima predložio da se proračun otvori, no tada njegova ideja nije naišla na odobravanje.

Inicijativu je ponovio ljetos i tada su mu vijećnici dali suglasnost da provede taj projekt, ali uz jedan uvjet – da čitava stvar stoji manje od 20.000 kuna. Za usporedbu, Bjelovar je svoje „otvaranje proračuna“ platio više od 200.000 kuna.

– Stiskao sam i stiskao dok nisam našao opciju. Tvrtka koja održava naš računovodstveni sustav dala nam je ponudu na oko 18.000 kuna te smo s njima potpisali ugovor – kazao je Brljek, koji je – sasvim u skladu s postulatom transparentnosti – ugovor i objavio.

Kako će funkcionirati sustav? Od 1. siječnja iduće godine na općinskim internetskim stranicama bit će aktivan link koji će korisnika uputiti na aplikaciju putem koje će se vidjeti sve transakcije iz proračuna. Ta će aplikacija, kako objašnjava načelnik, zapravo biti izravna poveznica s općinskim računovodstvenim sustavom. Svaki dan sve će se transakcije stavljati online.

– Razmišljao sam o tome da omogućimo i pristup transakcijama iz prijašnjih godina, no to zasad nećemo učiniti, stoga jer je bilo svega i u ovome trenutku ne bih želio stvarati zlu krv – rekao je Brljek.

Domeće kako je svjestan da će podatke koji će postati dostupni svatko moći tumačiti na razne načine te da pretpostavlja kako će njegovi politički suparnici dobiti materijala da mu „vade mast“.

– Spreman sam na to, nemam se čega bojati. No, prije svega, javna korist od otvaranja proračuna daleko je veća od eventualne političke štete koju ću možda pretrpjeti ja – rekao je načelnik Novigradaca, koji se u vicevima ismijavaju zbog velike škrtosti.

U duhu takvih viceva moglo bi se reći da nitko drugi osim Novigrada Podravskog i nije mogao prvi među općinama uvesti sustav s pomoću kojeg svi mještani mogu pratiti potrošnju svake proračunske lipe.

– Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati – kazao je tamošnji gradonačelnik Hrebak u svibnju, kad je otvorio gradski proračun, i pozvao je i druge lokalne čelnike da učine isto.

Taj poziv dosad je, čini se, prihvatio samo Novigrad Podravski, a Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova.

A jesu li gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Koprivničko-križevačka županija spremni slijediti bjelovarski i novigradski primjer? Sudeći prema nedavnoj anketi koju smo proveli – teško!

Gradove i Županiju pitali smo jesu li spremni objaviti nacrt proračuna za 2020. godinu i dati ga u javnu raspravu prije usvajanja u lokalnim parlamentima. Iz križevačke i đurđevačke uprave odgovorili su kako se drže propisa te da u kreiranju proračuna mogu sudjelovati svi koji žele, ali nacrt ipak nisu htjeli objaviti. Iz Županije i Grada Koprivnice – čiji je gradonačelnik nedavno ustvrdio kako podiže transparentnost poslovanja „na entu“ – odgovor nismo ni dobili.

Ako „drže šapu“ na proračunu do zadnje zakonske mogućnosti, teško je povjerovati da će župan Darko Koren ili gradonačelnici Mišel Jakšić, Mario Rajn i Hrvoje Janči dopustiti javnosti da vidi baš svaku transakciju iz proračuna, pa i one koje se odnose na čuvenu „reprezentaciju“ ili na noćenja u hotelima i putovanjima.

Doduše, križevački gradonačelnik Rajn najavio je da su Europi prijavili projekt u sklopu kojeg bi se dio novca odvojio za otvaranje gradskih financija – „jer za to novca u proračunu nema“ – no hoće li se to realizirati, tek će se vidjeti. Kad je novac u pitanju, možda bi se svi koji žele jeftino otvoriti proračun javnosti mogli javiti na seminar „škrtom“ Novigracu Brljeku, koji je stvar riješio za manje od 20.000 kuna. Ipak, prethodno je potrebno ono što se naziva „političkom voljom“.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI