ŠKRTI PODRAVCI Načelnik kupio službeni auto za 19.500 kn, prethodnik ga optužio za rasipnost

Samo lani na putne naloge potrošeno je više od 31.000 kuna, tumači novigradski načelnik


Autor: podravski.hr — 02.02.2018. / 15:16 Aktualno

Ovo je nova službena limuzina u Novigradu Podravskome

Općina Novigrad Podravski kod Koprivnice kupila je prvi službeni automobil u zadnjih 15-ak godina. Riječ je o upravo toliko starom „pick-upu“ dizelašu s prijeđenih više od 180.000 kilometara, koji je stajao 19.500 kuna. Inače, Novigraci su ‘podravski Škoti’ – svaki vic o škrtosti počinje i završava sa žiteljima te općine.
No, čim je načelnik Zdravko Brljek (SDP) o tome obavijestio mještane, već uobičajeno putem svoje Facebook stranice, napao ga je prethodnik, sada saborski zastupnik Mladen Mađer (HSS).
– To je zanimljivo. Općina nema novca, a kupuje auto, i to stari, pa je pitanje koliko će se potrošiti na dijelove kad se pokvari. U mojih 16 godina nije nam trebao auto – rekao je Mađer.
Prema njemu, dva su razloga kupnje vozila. Prvi je taj što je Brljek djelatnicima toliko smanjio plaću da više ne žele voziti kosilice i druge strojeve za uređenje općine svojim automobilima. Usto, tvrdi Mađer, Brljekova supruga koristi njihov obiteljski automobil za odlazak na posao, pa se načelnik nema čime voziti po općini.

Zdravko Brljek, načelnik

Načelnik Brljek, pak, veli kako je kupnja automobila još jedan korak u smanjenju općinskih troškova.
– Godine 2016. na putne naloge potrošeno je više od 31.000 kuna. Lani si je, recimo, Mađer napisao putni nalog od 1000 kuna iako je već bio saborski zastupnik. Ovaj auto koji smo kupili služit će za obilazak poljskih putova i za prijevoz strojeva te za odlazak na sastanke u Koprivnicu. Ne moramo ići s BMW-om, meni komfor nije bitan – izjavio je Brljek i dodao kako je Općina kupila i novu prikolicu za 4500 kuna.
– Vodit ćemo strogu kontrolu upotrebe automobila i tako spriječiti ono što se događalo prije – nekontrolirano trošenje općinskog novca za korištenje privatnih automobila u službene svrhe – rekao je novigradski načelnik.
Za kraj, evo i jednog od poznatijih viceva o tim vrijednim i šparnim ljudima.
Novigradec popravlja crijep na krovu. Odjednom se posklizne i u padu ulovi za oluk koji počne popuštati.
– Baricaaa, si ručka već složila? Ak nisi, deni samo za sebe, ja bum v bolnici jel – poviče ženi. (hš)
FOTO: ARHIVA